Inhoudsopgave
Kan je doppen in bijberoep?
De inkomsten die het bijberoep opbrengt, kunnen gecumuleerd worden met het genot op uitkeringen, maar in beperkte mate. Het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering zal verminderd worden met het gedeelte van het inkomen uit de bijkomstige activiteit boven 15,43 euro per dag (volgens de index geldig op 01.03.2022).
Is quarantaine ziekteverlof?
Geen doorbetaling loon tijdens quarantaine Het gevolg hiervan is dat u tijdens de quarantaineperiode geen recht heeft op loon, als u niet kunt thuiswerken. U kunt dan wel in gesprek gaan met uw werkgever om afspraken te maken. Bijvoorbeeld over dat u verlofuren/vakantiedagen opneemt zolang de quarantaine duurt.
Wat als je ziek wordt tijdens je verlof?
Indien uw werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, loopt het verlof gewoon door alsof de werknemer niet ziek is. Hij kan zijn verlofdagen niet meer verschuiven naar een later tijdstip. Als de ziekte nog voortduurt tot na zijn vakantie, wordt hij vanaf dan wel als arbeidsongeschikt beschouwd.
Wat na 30 dagen gewaarborgd loon?
Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald. Tijdens deze laatste periode wordt het gewaarborgd loon aangevuld met een uitkering van het ziekenfonds. .
Hoeveel mag je verdienen als werkloze?
Vanaf volgend jaar kunnen ook werklozen tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. Dat komt omdat de regering in de regeling voor het bijklussen ook deeleconomie heeft opgenomen waarbij iemand bijvoorbeeld karweitjes of verse maaltijden kan aanbieden.
Hoeveel dagen in quarantaine als je gevaccineerd bent?
U hoeft niet in quarantaine als: u in 2022 corona heeft gehad; of. u meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie kreeg; of. uit overleg met uw werkgever blijkt dat u noodzakelijk bent en voldoet aan de voorwaarden van werknemers in essentiële bedrijfsprocessen.
Wat doen als je ziek wordt en je moet gaan werken?
Arbeidsongeschiktheid door ziekte In een eerste periode blijft het loon ten laste van de werkgever: het betreft het gewaarborgd loon. Houdt de arbeidsongeschiktheid gedurende langere tijd aan, dan krijgt de werknemer een vervangingsinkomen dat wordt vergoed door de verplichte ziekteverzekering.