Inhoudsopgave
Kan een open relatie werken?
Een open relatie kan alleen werken als de basis goed is. Als er problemen zijn in je vaste relatie zal het opengooien hiervan alleen maar werken als een vergrootglas en jullie problemen meer naar de oppervlakte doen stuwen.
Is een open relatie normaal?
Slechts 3 tot 4 procent van de Nederlanders heeft een open relatie. Dat is verrassend weinig, als je het vergelijkt met het aantal Nederlanders dat vreemdgaat. Veel van ons hebben wel de behoefte aan romantisch of seksueel contact met een ander, maar een open relatie keuren velen toch af.
Hoe ga ik om met een open relatie?
Om zo’n open relatie te laten werken, zijn er 4 cruciale bouwstenen nodig:
- Liefde. Heel veel oprechte liefde. Zoveel liefde voor elkaar dat het bijna voelbaar is voor anderen.
- Communicatie. Praat met elkaar en wees altijd eerlijk.
- Respect. Ja, ook deze kan niet ontbreken uiteraard.
- Humor. Vergeet deze vooral niet!
Waarom open relaties niet werken?
Zij maken meer kans om ongelukkig te zijn in monogame relaties én niet-monogame relaties. Open relaties leiden dan vaker tot gevoelens van angst, jaloezie en verdriet, maar deze gevoelens zijn bij onveilig gehechte personen ook vaak aanwezig in monogame relaties.
Hoe vertel je je partner dat je een open relatie wil?
Vertel ook dat je het onderwerp gewoon wilt bespreken, met een open mind en dat je benieuwd bent hoe de ander erover denkt. Hoe meer gevoelens je bespreekt, hoe dichter jullie bij elkaar komen en er weinig tussen jullie kan komen, omdat je actief communiceert en elkaar probeert te begrijpen.
Hoeveel mensen zijn swingers?
Precieze cijfers over het aantal swingers zijn er niet. Schattingen van het aantal swingers lopen uiteen van enkele tienduizenden tot honderdduizenden. Naast het vrijen met hun partner, vrijen swingers ook met andere stellen. Vrouwen vrijen meestal met zowel mannen als vrouwen.
Hoeveel procent swingers?
Maar liefst 12 procent van de consulten werd afgelegd door swingers, die een mediane leeftijd van 43 jaar hadden. Ongeveer één op de tien van hen had chlamydia en/of gonorroe. De swingers staan op de derde plaats van groepen met de hoogste SOA-prevalentie, na jongeren en mannen die seks met mannen hebben.