Hoeveel stijgt de zeespiegel in 100 jaar?

Hoeveel stijgt de zeespiegel in 100 jaar?

Hoeveel is de zeespiegel wereldwijd gestegen in de 20e eeuw? Wereldwijd is de zeespiegel tussen 1901 en 2010 gestegen met 17 tot 21 centimeter. Het gemiddelde tempo van zeespiegelstijging over die periode bedroeg 1.5 tot 1.9 millimeter per jaar [bron: IPCC 5e Assessment Rapport, 2013].

Hoeveel zal de zeespiegel stijgen?

De wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging kan tussen 9 en 37 meter bedragen op de lange termijn, zo blijkt uit nieuw, gedetailleerd onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zelfs bij een optimistisch scenario wat betreft een verminderde uitstoot van broeikasgassen, zou het nog altijd over 9 meter gaan.

Welk deel van Nederland is in gevaar bij zeespiegelstijging?

Op dit moment is een groot deel van West- en Noord-Nederland onderdeel van het kwelgebied. Bij vijf meter stijging zullen delen van Overijssel, Gelderland, Brabant, Gelderland en zelfs Drenthe onder de invloed van kwel komen volgens een studie van Rijkswaterstaat uit 1986.

Welke delen van Nederland blijven droog?

Als dat scenario zich herhaalt en de kust niet beter beschermd wordt, dan zijn Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland verleden tijd. Ook de westelijke helft van de provincie Utrecht, delen van Zeeland, Friesland en Groningen en het westen van Brabant bestaan dan niet meer.

Hoeveel mm stijgt de zeespiegel per jaar?

De laatste jaren stijgt de zeespiegel twee keer zo snel als in de twintigste eeuw – momenteel met tussen de 4 à 5 millimeter per jaar – en deze snelheid neemt steeds verder toe. Drie recente zeespiegelreconstructies.

Hoeveel zal de zeespiegel stijgt als al het ijs smelt?

Verschillen in zeespiegelniveau kunnen oplopen tot wel 100 meter. Als al het ijs op Groenland smelt, leidt dat tot een mondiaal gemiddelde zeespie- gelstijging van zeven meter. In Nederland zal die stijging echter maar twee meter bedragen.

Wat gebeurt er als de zeespiegel 2 meter stijgt?

“Hoe groter bijvoorbeeld het hoogteverschil tussen zee en land, hoe meer zout er via het grondwater omhoog komt. Tegelijk krijgen we door klimaatverandering ook droogte en hitte, waardoor we dat zout niet uit de bodem kunnen wegspoelen. Dat brengt op termijn de voedselvoorziening en zelfs drinkwater in gevaar.”