Inhoudsopgave
Hoe werkt het leenstelsel in de middeleeuwen?
Het leenstelsel wordt ook vaak feodalisme , of feodaal stelsel genoemd, wat verwijst naar het Latijnse ‘feudum’, wat ‘leen’ betekent. De leenmannen, ook wel vazallen genoemd, zwoeren trouw aan hun leenheer, in ruil voor het land dat zij mochten beheren gaven ze de koning goede raad en hielpen hem als er oorlog was.
Waarom ontstond het leenstelsel voor studenten?
Naast de basisbeurs leenden de meeste studenten om rond te kunnen komen. Als het aan D66 zou liggen, zou er in die periode al meer geïnvesteerd worden in onderwijs. Maar dat geld was er niet. Daardoor ontstond het plan de basisbeurs te vervangen met een sociaal leenstelsel.
Wat is het feodalisme?
Feodalisme. Het feodalisme of de feodaliteit (van het Latijnse feudum of ” leen “) is in politieke zin het leenstelsel dat in Europa bestond van de Val van het West-Romeinse Rijk (circa 500) tot in de nieuwe tijd (circa 1500). Grond werd in dit stelsel door leenheren toebedeeld aan hun leenmannen, in ruil voor een verplichting van persoonlijke
Wat was de periode van de middeleeuwen?
De middeleeuwen waren een belangrijke periode in de geschiedenis van Europa. Deze periode liep ongeveer van 500 na Christus, ongeveer dezelfde tijd als de val van het Romeinse Rijk, tot aan ongeveer 1500. Vaak wordt als exact eindjaartal 1492 genoemd, het jaar van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus.
Wat waren de geestelijken in de middeleeuwen?
In de tijd van de middeleeuwen speelde het geloof nog een grote rol in de samenleving. De geestelijken konden verdeeld worden over twee groepen: Hoge geestelijken: kardinalen (dit zijn na de paus de hoogste mensen in de kerk) en bisschoppen (de baas over de priesters); Lage/vrije geestelijken: monniken, priesters en nonnen.
Wat is het geloof in de middeleeuwen?
Het geloof. In de middeleeuwen was in Europa vrijwel iedereen christelijk. Nadat tijdens het Oosters Schisma (1054) de Christelijke Kerk in tweeën was gesplitst in de Rooms-Katholieke Kerk en in de Oosters-orthodoxe Kerk werden de meeste mensen in West-Europa katholiek en in Oost-Europa orthodox.