Hoe werkt een Luchtwisselmatras?

Hoe werkt een Luchtwisselmatras?

Het matras bestaat uit 19 luchtbanen die wisselen in druk. De druk in het matras is middels een pomp instelbaar. Dit dynamische anti-decubitusmatras is uitermate geschikt voor cliënten die 24 uur per dag op bed liggen en zeer passief zijn.

Is Wisselligging nodig bij AD matras?

Ook bij het inzetten van een AD-matras blijft het toepassen van wisselligging belangrijk en wenselijk: “Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een druk-reducerend matras, is wisselligging nog steeds noodzakelijk om te zorgen voor drukontlasting en comfort.

Wat is een anti Doorligmatras?

Anti-decubitus matrassen zijn drukverlagende matrassen die het ligcomfort vergroten. Deze matrassen verminderen de pijn tijdens liggen en verkleinen de kans op doorligplekken (decubitus). Mensen die veel in bed liggen krijgen vaak doorligplekken.

Wat is Antidecubitusmatras?

Een anti-decubitus matras is meestal een drukverlagend matras. Andere belangrijke eigenschappen zijn onder andere het bieden van goede ondersteuning, het ademend vermogen en de opname van vocht. Er zijn in principe 2 verschillende soorten anti-decubitus matrassen: Matrassen om doorligwonden te voorkomen.

Hoe vaak pas je wisselligging toe bij een zorgvrager die zelf niet van houding kan veranderen bij een gewoon matras?

Voor de frequentie van de wisselhouding bestaat nauwelijks evidence. Vanuit de praktijk wordt vaak geadviseerd om bij een traagschuimmatras minstens om de vier uur van houding te wisselen, bij andere matrassen doe je dat na twee uur.

Hoe vaak moet je wisselligging geven?

De richtlijn zegt dat je elke vier uur wisselligging moet toepassen.

Hoe vaak wisselligging toepassen?

Algemeen wordt aangenomen dat het geven van wisselligging decubitus kan helpen voorkomen. Bij het toepassen van wisselligging wordt vaak een tijdsinterval van twee uur gehanteerd. Dit zou inhouden dat patiënten twaalf maal per dag gedraaid moeten worden.

Hoe vaak pas je wisselligging toe?

Waarom is Wisselligging belangrijk?

Wisselligging is het regelmatig (om de 2-4 uur) veranderen van de lichaamshouding van een ernstig zieke patiënt of iemand die geen druk kan voelen met als doel het voorkomen van decubitus (doorligwonden).

Waarom Wisselligging bij decubitus?

Want zonder houdingsverandering ontstaat een voortdurende druk en schuifkracht op het weefsel en onvermijdelijk weefselschade. Wisselhouding pas je dus toe om de duur en de hoogte/grootte van de druk op kwetsbare lichaamsdelen te verminderen.

Wat is een decubitus wond?

Bij decubitus heeft u last van wonden die ontstaan als u lang in dezelfde houding ligt of zit (doorligwonden). Andere namen voor decubitus zijn: bedzeer, drukwonde, doorligwonde of druknecrose.

Wat is de decubitus?

‘Decubitus is een beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkracht’. Decubitus ontwikkelt zich als gevolg van de reactie op externe druk en schuifkrachten.