Inhoudsopgave
Hoe werkt een antibioticum?
De werking van antibiotica Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Kan je slaperig worden van antibiotica?
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Wat mag je niet doen als je antibiotica slikt?
Gebruik bij voorkeur water om antibiotica door te slikken. Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand.
Hoe lang werkt antibiotica door in je lichaam?
Dit betekent dat je het antibioticum gebruikt tot het op is of zolang als je arts heeft voorgeschreven. Je moet altijd de kuur afmaken, ook als je geen klachten meer hebt. Want het feit dat je klachten zijn verdwenen, wil nog niet zeggen dat alle bacteriën die de infectie veroorzaken ook uit je lichaam zijn verdwenen.
Hoe lang duurt het voor antibiotica is uitgewerkt?
HOE LANG INNEMEN Een antibioticumkuur duurt gewoonlijk 5 tot 10 dagen, soms korter, soms langer, afhankelijk van de infectie. Het is belangrijk dat u uw kuur afmaakt. Dit betekent dat u het antibioticum gebruikt tot het op is of zolang als uw arts heeft voorgeschreven.
Kun je je slecht voelen door antibiotica?
Veel antibiotica vallen ook de goede bacteriën in het lichaam aan, vooral breedspectrum antibiotica. Daarom worden de bacteriën in het maag-darmkanaal soms verhinderd in hun functie. Klachten zoals misselijkheid, diarree of krampen treden dan soms op als bijwerkingen van een antibiotica(kuur).
Welke nevenwerkingen kunnen antibiotica veroorzaken?
Veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn:
- Diarree of dunne ontlasting. Dit komt doordat het antibioticum de ook goedaardige bacteriën in de darmen (de darmflora) aanvalt.
- Overgevoeligheid of allergische reactie. De verschijnselen hiervan zijn: benauwdheid, koorts of flauwvallen.
Wat mag wel en niet tijdens antibioticakuur?
Vraag dus aan uw apotheker of arts of het nodig is tijdelijk een extra voorbehoedmiddel, zoals een condoom te gebruiken. ANTIBIOTICA EN ALCOHOL Bij de meeste antibiotica mag u gerust een glaasje drinken. In de lever moeten zowel het antibioticum als de alcohol worden afgebroken, zodat de lever extra belast wordt.
Kun je naast antibiotica ook paracetamol?
Nitrofurantoïne is een antibioticum voor urineweginfectie en blaasontsteking. Het doodt bacteriën en vermindert klachten. Er is geen wisselwerking bekend van nitrofurantoïne en paracetamol. Je kunt paracetamol zonder problemen gebruiken als je nitrofurantoïne gebruikt.