Hoe weet ik of ik met een oplichter te maken heb?

Hoe weet ik of ik met een oplichter te maken heb?

Signalen van fraude met openbare gegevens U ontvangt rekeningen of ontvangstbevestigingen voor goederen of diensten. Maar u heeft deze niet besteld. Op uw bankafschriften of creditcardoverzichten staan uitgaven die u niet herkent. U kunt geen lening krijgen omdat er een signalering op uw naam staat bij het BKR.

Hoe krijg ik me geld terug als ik opgelicht ben?

Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.

Wat moet je doen als je opgelicht bent?

Doe aangifte bij de politie Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kunt u ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.

Hoe kun je nagaan of een verkoper betrouwbaar is?

‘Je gaat naar politie.nl en op de homepage heb je een knop naar internetoplichting: check de verkoper. Je kunt hier vier entiteiten controleren: e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer of de url van een webwinkel. ‘ Vervolgens krijg je te zien of de ingevulde gegevens bij de politie bekend zijn.

Kan je een betaling terugdraaien?

Bij een automatische incasso kun je een overboeking storneren, wel zo handig. Tot acht weken na de datum van afboeking kan je – in principe zonder reden op te geven – daar je bank opdracht toe geven. Helaas kan dit bij een foute (losse) overboeking naar een rekeningnummer niet.

Waar kan ik terecht als ik ben opgelicht?

In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 – 8844 (belkosten).

Hoe weet je zeker dat informatie op een site betrouwbaar is?

Zo controleer je de betrouwbaarheid van een webshop

  1. Bekijk de contactgegevens. Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mail of adres.
  2. Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Zoek reviews op.
  4. Kijk of er een keurmerk staat.
  5. Controleer de betaalopties.

Hoe kun je zien of een site betrouwbaar is?

Een beveiligde website herken je aan ‘https’ in de adresbalk van je browser. Vaak zie je dan ook het icoontje van een slotje.

Kan je een betaling terugdraaien ING?

Terugboeken (storneren) in de app Log in op je app. Tik op de afschrijving van de betreffende Betaalrekening. Kies onderaan ‘Terugboeken’ en volg de stappen.

Kan ik een betaling terugdraaien ABN Amro?

Terugboeken via de ABN AMRO app Tik op de betaalrekening waarvan het bedrag is afgeschreven. Tik op de afschrijving die u wilt terugboeken. Klopt de afschrijving niet? Tik op ‘Terugboeken’.

Hoe controleer ik of een site veilig is?

Je kunt zelf gemakkelijk controleren of jouw website gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Ga hiervoor naar de (bedrijfs)website en kijk of er bovenin de browser https:// in de adresbalk te zien is. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’.

Hoe kan ik een betaling storneren?

Storneren betekent dat u een automatische incasso terugboekt op uw rekening. Dit kunt u zelf doen via internetbankieren. Of neem contact op met uw bank. De bank controleert niet of de incasso terecht of onterecht was.