Inhoudsopgave
Hoe verzorg ik seringen?
Snoeien van sering. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal.
Wat met uitgebloeide seringen?
Uitgebloeide takken kun je zowel in de zomer als in het najaar terugknippen. Let wel op de jonge scheuten die gevormd zijn, zodat die mooi blijven zitten. De rustperiode van de Sering is van november tot ongeveer eind maart. In deze periode kun je ook de uitgebloeide takken weghalen.
Wat voor voeding heeft een sering nodig?
Sering voeden Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen. De organische mest voedt de plant en bevordert de grond.
Hoe moet ik een sering snoeien?
Zaag de oude takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af. Dit doe je het beste met een takkenzaag. Na het snoeien loopt de sering altijd weer uit. Houd er rekening mee dat het na zo een drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de sering weer bloemen krijgt.
Hoe kunt u seringen verwennen?
Seringen zijn erg sterk en zullen in elke goede tuingrond prima groeien. U kunt de struik verwennen met een mulchlaag van compost. Als het in de zomer erg warm en droog is stelt de sering een extra watergift op prijs. Geef in de winter een gemengde organische mest, of in het voorjaar kunstmest.
Wat is de hoogte van een sering?
De bekendste sering is Syringa vulgaris, met geurige bloemen in opstaande pluimen. De maximale hoogte is ongeveer 5 meter. Er zijn tientallen mooie rassen, al of niet met gevulde bloemen, zoals de bekende Sering ‘Andenken an Ludwig Späth’ (donker paars), Sering ‘Michel Buchner’ (licht paarsviolet) en Sering ‘Mme Lemoine’ (wit).
Hoe verplant je seringenstruik?
Je kunt ook stekken of uitlopers van de seringenstruik van een vriend of de buren verplanten. Graaf jonge stekken van de seringenstruik van een vriend of buurman uit en verpot ze in de lente, net als bladknoppen zich beginnen te vormen, of wanneer de nieuw geopende blaadjes nog klein zijn.