Hoe varroamijt bestrijden?

Hoe varroamijt bestrijden?

De varroa in het volk kan bestreden worden door het druppelen van oxaalzuur in een suikeroplossing. Dit heeft het grootste effect wanneer dit in broedloze volken gebeurt. Deze behandeling wordt veel toegepast in de winter of bij zwermen zonder broed.

Wat werkt tegen mijten?

Na het wassen kun je het beste de vacht gewoon aan de lucht laten drogen en dus niet afdrogen of droogtrekken met een zweetmes. Hoe erg ook, als je echt van schurft en mijten af wilt, dan zul je de sokken van je paard moeten afscheren. Het helpt enorm als de mijt geen plek meer heeft om zich te vestigen.

Wat is bloedluis?

Bloedluizen lijken kleine onschadelijke beestjes maar ze kunnen grote gevolgen hebben. Een bloedluis eet eens per (ongeveer) 8 dagen zijn “buikje vol” met bloed van zijn prooi. Omdat een bloedluis nooit alleen eet veroorzaakt een bloedluis besmetting op den duur ernstige bloedarmoede bij uw dieren.

Hoe oxaalzuur verdampen?

Hoe?

  1. doe je in een afgesloten kast, die je na de behandeling nog zo’n 10 minuten gesloten houdt,
  2. doe je door in zo’n 2 1/2 minuut een hoeveelheid oxaalkristallen te verdampen die afhankelijk is van de grootte van de kast, waarna je de verdamper nog 1 minuut in de kast laat zitten,

Hoe werkt Thymovar?

Bij het verdampen van thymol wordt een dampconcentratie opgebouwd in de bijenkast. Deze dampen zijn zeer giftig voor varroamijten, maar de concentratie is niet zo hoog dat bijen worden beschadigd. Voor een optimale bestrijding moet de juiste concentratie van thymol gedurende zes tot acht weken gehandhaafd blijven.

Is mijt besmettelijk voor mensen?

De mijten zijn in principe wel gastheerspecifiek, dat wil zeggen iedere diersoort heeft zijn eigen mijt. Vaak zien we dat mijten niet zo kieskeurig zijn, en dat ze wel eens de “verkeerde” diersoort infecteren. Deze mijt is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar kan ook bij de mens huidirritatie veroorzaken.

Hoe werkt biologische bestrijding?

Met biologische bestrijding imiteer je de natuur en zet je natuurlijke vijanden van de ziekten of plagen in voor het herstellen van de natuurlijke balans. Dat kan met bacteriën of schimmels, maar ook met grotere organismen als sluipwespen en roofmijten.