Hoe stel je diagnose vasculaire dementie?

Hoe stel je diagnose vasculaire dementie?

bloedonderzoek – Voor bloedonderzoek nemen we een of meerdere buisjes bloed af uit een ader. mri-scan – Een mri (magnetische resonantie imaging) is een scan die een afbeelding van de hersenen maakt. Een variant op de mri-scan is de fmri, of functionele mri. Hiermee kan de plaats van hersenactiviteit bepaald worden.

Hoe wordt de diagnose van dementie gesteld?

De specialist doet neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen. Eventueel wordt aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld met een MRI-scan. Ook zal de specialist de ziekte vaststellen die de dementie veroorzaakt, zoals de ziekte van Alzheimer.

Kan een huisarts de diagnose dementie stellen?

Duidelijkheid over een diagnose dementie begint bij de huisarts. De huisarts kan een diagnose stellen of je naaste doorverwijzen voor verder onderzoek. Duidelijkheid over een diagnose dementie begint bij de huisarts. In veel gevallen zal hij zelf de diagnose stellen.

Wat is de Mini Plus?

samenvatting Het Mini Internationaal Neuropsychiatrisch Interview (mini en de uitgebreidere versie mini-Plus) is een gestructureerd diagnostisch interview dat op systematische wijze dsm-iv- en icd-10-diagnosen vaststelt.

Hoe wordt dementie gemeten?

Wat betekent Head Turning Sign?

Kijk of er sprake is van het ‘head turning sign’ (patiënt kijkt naar partner om antwoord op een vraag te verifiëren), observeer het gedrag van de patiënt. Kijk bij het lichamelijk onderzoek naar aanwijzingen voor apraxie en naar persoonlijke verzorging.

Wat zijn kenmerken van vasculaire dementie?

Eerste fase vasculaire dementie

  • dingen langzamer gaan doen of zeggen;
  • moeite hebben om op woorden te komen;
  • moeite hebben om van het ene onderwerp over te schakelen op het andere;
  • onhandiger worden;
  • moeite hebben om een planning te maken of het overzicht te houden.

Wie bepaalt of iemand dement is?