Hoe snel opwarmen bij onderkoeling?

Hoe snel opwarmen bij onderkoeling?

Warm het slachtoffer op met dekens of met een warme douche die niet warmer dan 38 graden Celsius is. Je mag een onderkoeld slachtoffer ook opwarmen met kruiken of met warm eten en drinken. Met alcohol kan je het slachtoffer NIET opwarmen. Neem bij kinderen regelmatig de temperatuur op om oververhitting te voorkomen.

Hoe ontstaat onderkoeling?

Oorzaken van onderkoeling kunnen onder andere zijn: Afname van de warmteproductie door inactiviteit, medicatie, slechte conditie en schildklierziekten. Toename van de warmte afgifte of warmteverlies door dunne kleding, natte kleding, onderdompeling in water, brandwonden, alcohol-gebruik, vasodilatatie.

Wat is Afterdrop bij hypothermie?

Bij actieve externe verwarming zal after-drop optreden, hetgeen de kans op ventrikelfibrilleren doet toenemen. Bovendien is bij patiënten met hypothermie de cardiale pompfunctie verminderd vanwege de toegenomen perifere vaatweerstand en de begeleidende bradycardie.

Wat niet doen bij onderkoeling?

Niet doen! Probeer een bewusteloos slachtoffer nooit iets te drinken te geven. Geef nooit alcohol, want dat verwijdt de bloedvaten en kan juist daling van de temperatuur tot gevolg hebben. Beweeg een onderkoeld slachtoffer zo weinig mogelijk, behandel het lichaam als dat het van glas is gemaakt.

Welke lichaamsdelen bevriezen het snelste?

Door bevriezing stopt de bloedtoevoer naar de weefsels en kunnen cellen beschadigd raken. In principe kan elk deel van het lichaam bevriezen. Maar het meeste risico op bevriezing hebben je vingers, tenen, neus, oren, wangen en kin.

Wat kun je het beste doen bij onderkoeling?

Wat doe je bij onderkoeling?

  1. Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer suf is of wordt.
  2. Breng het slachtoffer naar een warmere omgeving.
  3. Verwijder (knip) eventueel natte kleding.
  4. Wikkel het slachtoffer in een (isolatie)deken.
  5. Geef het slachtoffer niets te eten en drinken als deze suf is of wordt.