Inhoudsopgave
Hoe ruikt Voordroog?
Voordroog ruikt zuur. Dit is een kenmerk van voordroog, omdat het geconserveerd wordt met behulp van melkzuurbacteriën. Een lichtzure geur is toegestaan, mits het nog fris ruikt. Een karamelgeur wijst op broei in de baal of het pak.
Hoeveel Voordroog mag een paard hebben?
De droge stof bedraagt 1 tot 1,5% van zijn lichaamsgewicht. Voordroog bevat minder droge stof, daarvan moet u dus meer geven. Bereken het gewicht van uw paard op MyCavalor.com. Een paard van 600 kg heeft dus 10,8 kg hooi nodig of 15 kg voordroog.
Is Voordroog goed voor paarden?
Voedingswaardes. De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
Hoe lang droogt Voordroog?
Het drogestofgehalte wordt vaak afgekort tot ds en het wordt uitgedrukt in massaprocenten, ofwel de massa aan droge stof gedeeld door de totale massa van de stof. Hooi heeft 80-90% gehalte aan drogestof (ds), doordat het 5 tot 7 dagen gedroogd heeft. Voordroog 65-80%, dit heeft ongeveer 3 tot 5 dagen gedroogd.
Hoeveel kilo Voordroog per paard?
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo’n 1 – 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 – 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 – 12 kg hooi (20% water).
Hoe vaak moet je een paard op stal eten geven?
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Is Voordroog slecht voor paarden?
Daarom is dit type kuil niet geschikt voor paarden, omdat het te nat is en weinig structuur heeft. Paarden die koeienkuil eten kunnen last krijgen van bijvoorbeeld diarree. Let daarom op dat het kuilgras of voordroog gras gewonnen is als ruwvoer speciaal voor paarden en pony’s.
Wat is beter Voordroog of hooi?
Een voordeel van voordroog is dat het aanzienlijk minder stof bevat. Zelfs in vergelijking met nat gemaakt hooi is voordroog nog steeds beter. Het lijkt daardoor aantrekkelijker om te voeren aan paarden met luchtwegproblematiek.