Hoe praten we?

Hoe praten we?

Er bestaan geen speciale spraakorganen. Je longen, je neusholte, je lippen, je tong, je stembanden zijn helemaal niet exclusief bedoeld om mee te praten. Integendeel: de menselijke longen lijken in eerste instantie vooral bestemd om zuurstof uit de buitenlucht in de bloedbaan te pompen.

Hoe komt het dat we kunnen praten?

Spraak komt tot stand door samenwerking van verschillende onderdelen van het lichaam: o.a. de mond, neus, keel, stembanden en luchtwegen. Wanneer er door neurologische schade met één of meer van deze onderdelen problemen ontstaan, spreken we van dysartrie.

Hoe krijg ik een vrouwenstem?

Spreek in een toonhoogte die hoger of lager is om je stemgeluid tijdelijk te veranderen.

  1. De toonhoogte wordt voor een groot deel bepaald door de larynx (kraakbeen).
  2. Het stijgen van de larynx verhoogt je toon en creëert een meer vrouwelijk geluid.

Hoe werkt mijn stem?

Als je ademt staan die wijd open. Maar als er geluid gemaakt moet worden, dan knijpen ze samen tot er een klein kiertje overblijft: er ontstaat een drukverschil, en de stemplooien komen in trilling, en die brengen weer de lucht aan het trillen. Zo komt je stemgeluid je strot uit.

Hoe communiceren oermensen?

Alle tongbotten van Neanderthalers zijn net zo hoefijzervormig als die van de moderne mens. Neanderthalers, en de oermensen die zo’n 500.000 jaar geleden leefden (voordat de moderne mens en de Neanderthalers uit elkaar groeiden), hadden dus geen keelzakken en bezaten dezelfde aanleg voor spraak als de moderne mens.

Hoe klinkt mijn stem?

Wil je weleens horen hoe je zelf klinkt? Plaats twee grote stukken karton, tijdschriften en boeken voor je oren en praat hardop (zie video). Het geluid legt zo een andere weg af naar je oren en daardoor krijg je een beetje een idee hoe je eigen stem klinkt.

Waar komt je stem vandaan?

De menselijke stem wordt geproduceerd door het mechanisme in het strottenhoofd of de larynx: door het in trilling brengen van de in het strottenhoofd gelegen stemplooien (ook wel: stembanden) kunnen mensen stemgeluid voortbrengen. Dit stemgeluid dient als basis voor zowel spraak als zang.