Inhoudsopgave
Hoe maak je een Voedingsetiket?
Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.
Wat is de voedingswaardetabel?
De voedingswaardetabel bestaat minstens uit: het gehalte aan energie (uitgedrukt in kcal of kJ); het gehalte aan vet en verzadigd vet; het gehalte aan koolhydraten en suikers; het gehalte aan eiwitten; het gehalte aan zout (= gehalte natrium x 2,5).
Wat is de voedingswaarde van een voedingsproduct?
De voedingswaarde van een voedingsproduct staat sinds 13 december 2016 verplicht op het etiket. De voedingswaarde moet per 100 g of 100 ml worden uitgedrukt en weergegeven zijn in een duidelijk leesbare voedingswaardetabel. Enkele aandachtspunten neem je best mee bij het lezen en interpreteren van de voedingswaardetabel.
Wat zijn de voedingswaarden per 100 gram gerecht?
Op basis van de bovenstaande voedingswaarden, kunnen we berekenen wat de voedingswaarden per 100 gram gerecht zijn. Dat doen we in dit voorbeeld met de Eiwitten. Daarvoor is de volgende berekening van toepassing: “Eiwitten per 100 gram ingrediënt” * “gewicht per ingrediënt per 100 gram gerecht” / 100 = eiwitten per ingrediënt per 100 gram gerecht.
Wat is het voordeel van een Nutri-score tegenover een Voedingsetiket?
Nutri-Score geeft totale beoordeling van voedingsmiddel We verkiezen de Nutri-Score boven andere voedingslabels omdat ze o.a. een eenvoudige visuele weergave combineert met uitgebreidere nutritionele criteria. Dit label beoordeelt een product globaal, wat een grote meerwaarde is.
Hoe betrouwbaar zijn Nutriscores?
Nutri-Score laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond. De Consumentenbond heeft op 50 tussendoortjes het voedselkeuzelogo Nutri-Score gezet. Zo zie je meteen hoe (on)gezond een tussendoortje is. Nog geen 1 op de 5 tussendoortjes scoort (zeer) goed.
Waarom hebben niet alle producten Nutri-score?
Waarom heeft niet elk product een Nutri-Score? Hoewel de Nutri-Score in 7 Europese landen officieel aanbevolen wordt door de instanties voor volksgezondheid, is het gebruik van de score volledig vrijwillig. Verschillende consumentenorganisaties pleiten echter voor een verplichting.
Waarom is Nutri-Score interessant?
Nutri-Score heeft dus een dubbel voordeel dat consumenten in staat stelt om beter te kiezen, maar ook het voedingsaanbod van fabrikanten te verbeteren. – eventuele verwerking van het product voor consumptie (type bereiding, toevoeging van ingrediënten door de consument …).
Wat zijn de voordelen van Nutri-Score?
De Nutri-Score geeft consumenten de mogelijkheid om snel en gemakkelijk verborgen vet- en suikerhoudende dikmakers te herkennen. Zelfs mensen die geen uitgebreide kennis van voedingsstoffen hebben, kunnen dankzij het label gezonde van minder gezonde producten onderscheiden.
Is Nutri-Score verplicht?
Voedselproducenten mogen Nutri-Score, nadat het logo in Nederland wettelijk is toegelaten, op hun verpakkingen plaatsen. Naar verwachting is dit in de eerste helft van 2022 het geval. Ook onderzoekt de overheid hoe het beheer en de uitvoering van Nutri-Score vorm kan krijgen.
Waarom heeft Zalm Nutri-Score D?
Het label houdt geen rekening met het feit dat je de frietjes nog moet frituren. Frietvet heeft uiteraard wel een score D. Gerookte zalm krijgt dan weer een D omdat dit meer zout bevat. Hieruit kan je afleiden dat je dus beter verse zalm koopt.