Inhoudsopgave
Hoe katheter vastpakken?
In principe mag u de katheter gewoon vastpakken met uw schone handen en deze vervolgens inbrengen. De katheter zit goed als er urine uitloopt en mag verwijderd worden als er geen urine meer uitkomt. Hoe u dit allemaal precies moet doen en waar u rekening mee moet houden wordt met u geoefend tijdens de instructie.
Welke houding katheteriseren?
Buig de katheter met de opening richting toilet, zodat de urine rechtstreeks in het toilet kan lopen….
- In bed: halfzittend met iets gekanteld bekken (zie tekening 1)
- Op toilet: zittend of staand (zie tekening 2 t/m 4)
- In rolstoel: afhankelijk wat mogelijk is.
Hoe voelt een katheter inbrengen?
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat u direct na het inbrengen van de katheter het gevoel heeft dat u moet plassen. Dat kan enkele dagen duren, maar geeft niet. De urine vloeit vanzelf weg via de katheter.
Doet Zelfkatheterisatie pijn?
zelfkatheteriseren kan moeilijk zijn; kan soms pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als u een blaasontsteking heeft; het leren inpassen in de dagelijkse bezigheden kan lastig zijn; kan vermoeiend zijn.
Wat is een groot voordeel van intermitterende katheterisatie?
Het doel van intermitterende katheterisatie is dat jouw blaas regelmatig volledig wordt geleegd. Hierdoor kunnen complicaties zoals een blaasontsteking, incontinentie (urineverlies) of in het ergste geval (chronisch) nierlijden, worden voorkomen.
Hoeveel retentie mag je hebben?
Per keer mag het niet meer zijn dan 500 cc. Als dat wel zo is, dan moet u een keer extra katheteriseren.
Waar klem je de katheter af?
Dit gebeurt dan op de katheter in plaats van op het aanzetstuk. Om correct af te klemmen dient men de klem te plaatsen enkel op het urinelumen (dat naar de urineopvangzak gaat) tussen de splitsing en het aanzetstuk van de opvangzak.
Wat is een voordeel van intermitterend katheteriseren?
Intermitterend katheteriseren biedt vele voordelen: Het voorkomt residu, wat het risico op urineweginfecties verkleint. Dankzij de volledige lediging is er geen risico op het verlies van urine. U bepaalt zelf wanneer en hoe u uw blaas leegt. Het kan u helpen om de hele nacht door te kunnen slapen.
Wat is een nadeel van intermitterend katheteriseren vergeleken met een verblijfskatheter?
De reviewers maken de kanttekening dat intermitterend katheteriseren tijdrovender is en geassocieerd wordt met discomfort. In twee studies werden de kosten vergeleken en de verblijfskatheter blijkt kosteneffectiever.
Hoeveel ml mag er in de blaas achterblijven?
Als u helemaal niet meer kunt plassen, moet u 4-6 keer per dag katheteriseren. De hoeveelheden per keer mogen niet groter zijn dan 500 ml. U zult zelf moeten ervaren wat voor u het juiste aantal keren is, dit in overleg met uw verpleegkundige of arts.
Wat is normale urineretentie?
Retentie betekent vasthouden. Als u last heeft van urineretentie, kunt u misschien niet beginnen met plassen. Of als u wel kunt beginnen met plassen, bent u misschien niet in staat om uw blaas helemaal te legen. Urineretentie komt zowel bij de man als de vrouw voor.