Inhoudsopgave
Hoe kan je epo gebruiken?
EPO wordt toegediend door middel van een onderhuidse inspuiting in de bovenarm, buik of bovenbeen. Deze inspuiting kan worden gegeven door de thuisverpleging maar ook door uzelf, uw partner, een familielid. De nefroloog beslist hoe vaak en hoeveel EPO u nodig hebt (inspuitingen variëren tussen 1x/week en 1x/2 maanden).
Hoe komt EPO in het beenmerg?
Erytropoëtine is een hormoon dat vooral door de nieren wordt geproduceerd. De aanmaak wordt gestimuleerd bij zuurstofgebrek. Erytropoëtine komt via bloed in het beenmerg terecht, waar het hormoon de voorlopercellen (stamcellen) van rode bloedcellen stimuleert tot de ontwikkeling van ‘volwassen’ cellen.
Waarom EPO bij Nierinsufficientie?
Deze aandoening gaat zeer vaak gepaard met nierinsufficiëntie. De nieren produceren namelijk erytropoëtine (EPO), een hormoon dat de productie van rode bloedcellen en dus van hemoglobine stimuleert. Als de nierfunctie vermindert, produceert ons lichaam dus steeds minder EPO en ontstaat er zeer geleidelijk bloedarmoede.
Wat is de voordelen van epo?
EPO zorgt ervoor dat het lichaam meer bloed tot zijn beschikking heeft, zodat de spieren nog voldoende zuurstof krijgen, zelfs wanner een deel van het bloed in de hitte nodig is voor afkoeling van het lichaam. Een ander voordeel is dat er meer water in het lichaam is.
Wat is de effectiviteit van epo?
EPO stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het menselijk lichaam én verhoogt het totale bloedvolume, bij gebruik van EPO komt er dus meer bloed in het lichaam. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof door het menselijk lichaam en sporters met meer rode bloedcellen kunnen hun spieren dus beter voorzien van zuurstof.
Wat is een epo hormoon?
EPO – een afkorting voor Erytropoiëtine – is een synthetische variant van een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd. Dit hormoon wordt voornamelijk aangemaakt in de nieren en stimuleert de productie van rode bloedcellen. Als je dit hormoon echter zelf produceert, dan kun je het ook kunstmatig aan het bloed toevoegen.