Hoe is een enzym opgebouwd?
Enzymen kunnen ook bestaan uit meerdere delen, bijvoorbeeld meerdere eiwitten. Daarnaast hebben ze vaak ook nog een co-enzym, een kleinere component zonder welke het enzym zijn functie niet kan vervullen. Dit kan bijvoorbeeld een metaalion zijn. Het co-enzym fungeert in een cel vaak als een soort van aan/uitschakelaar.
Wat is de werking van een enzym?
Bekend is nu wat enzymen zijn, maar wat is de werking van enzymen? Tijdens een chemische reactie verbindt een enzym zich met een substraat (een stof die via deze reactie wordt omgezet met behulp van een enzym) op eigen manier. Na deze reactie keert dit enzym terug naar de oorspronkelijke stand en kan hierdoor dus opnieuw een reactie versnellen.
Wat werd het allereerste enzym ontdekt?
Het allereerste enzym werd ontdekt in 1833 door Anselme Payen. Hij vond in gerst een groep enzymen die zetmeel afbreken in verteerbare suikers. Hij noemde deze enzymen “diastase”, naar διάστασις diastasis het griekse woord voor “scheiden”. Diastase staat sindsdien voor de groep enzymen die zetmeel in maltose omzet.
Wat is de pH-waarde van een enzym?
De activiteit van een enzym wordt ook beïnvloed door de zuurgraad. Bepaalde enzymen, zoals peptase in de maag, werken goed tot zeer goed in een zuur milieu, met een pH < 7. De optimale pH-waarde ligt doorgaans tussen pH 5 en pH 8. Andere enzymen, zoals trypsine in de darmen, werken alleen in een basisch milieu, met pH>7.
Welke enzymen zijn er in scheikunde?
Werking en functie van enzymen. Enzymen in scheikunde is een veel gebruikt woord. Enzymen bevinden zich onder andere in voedsel. Daarnaast komen enzymen ook voor in cellen van bijvoorbeeld planten, schimmels en dieren. In deze cellen worden de enzymen dan ook zelf gemaakt.
Wat doen enzymen in ons lichaam?
Enzymen worden gevormd in onze cellen en ieder enzym verricht een andere specialistische functie. Ze zorgen onder andere voor een goede stofwisseling en spijsvertering helpen ze bij de groei en reparatie van organen, weefsels en cellen en dienen ze als antioxidant.
Waarom werken enzymen specifiek?
Enzymen zijn katalysatoren. Enzymen kunnen stoffen met elkaar verbinden en enzymen kunnen stoffen verbreken. Enzymen werken heel specifiek dit betekent dat één enzym ook maar één scheikundige reactie versnelt. De enzymactiviteit is onder andere afhankelijk van de temperatuur.