Hoe is de sociale zekerheid ontstaan?

Hoe is de sociale zekerheid ontstaan?

Op 28 december 1944 wordt de besluitwet afgekondigd die alle werknemers in de privé-sector in ons land een ruime sociale zekerheid biedt. De wet zet een systeem op poten dat sociale bescherming biedt in de vorm van pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslag en uitkeringen in geval van ziekte en invaliditeit.

Wat kost de sociale zekerheid?

De uitgaven in de sociale zekerheid lopen de komende jaren op tot bijna 100 miljard euro. Dat blijkt uit de prognoses van het Beheerscomité van de Sociale Zekerheid. De voornaamste stijging van de uitgaven doet zich voor in de gezondheidszorg, de pensioenen en de ziekteverzekering.

Hoe werkt de sociale zekerheid?

Het geld voor de sociale zekerheid is voor het grootste deel afkomstig uit een heffing op het loon: de sociale bijdrage. Een stuk daarvan wordt betaald door de werknemer, een ander stuk door de werkgever. En er wordt een flink stuk bijgepast door de overheid. In de sociale zekerheid draait alles om solidariteit.

Wat is het doel van de sociale zekerheid?

Dit publieke stelsel wordt gebruikt om personen of gezinnen, die vanwege bepaalde omstandigheden in financiële problemen komen, te helpen. Het gaat hier om mensen die tijdelijk (of blijvend) geen of onvoldoende inkomen ontvangen, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ziekte of pensioen.

Wat is de chronologische volgorde van ons sociale zekerheidsstelsel?

Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen: de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een aparte, maar ook verplichte verzekering is de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Wie maakte in 1874 de eerste sociale wet?

Dit was het Kinderwetje van Van Houten. In 1874 werd er op aandringen van Van Houten een wet aangenomen die het verbood om kinderen die jonger dan 12 waren, in dienst te hebben of te nemen. Ze mochten dus niet in fabrieken werken, maar wel thuis en op het land.

Waar valt socialezekerheidsrecht onder?

Als onderdeel van het bestuursrecht regelt het Sociaal zekerheidsrecht het geheel aan rechten en verplichtingen van iedereen die te maken heeft met sociale zekerheid: werkgevers, werknemers, arbeidsongeschikten, werklozen, ouderen en zelfstandigen.

Wat is sociale voorzieningen?

Sociale voorzieningen zijn een onderdeel van het sociale zekerheidsstelsel in Nederland. Het zijn uitkeringen of toeslagen die een bestaansminimum bieden aan mensen die anders geen inkomen zouden hebben. Het wordt daarom ook wel het ‘Sociale vangnet’ genoemd.