Inhoudsopgave
Hoe heet het zuurstoftransport door de bronchiën?
De luchtpijp splitst in twee bronchiën, eentje voor elke long. Daarna splitsen de bronchiën weer in een heleboel bronchiolen, kleinere vertakkingen. Aan het einde van de bronchiolen zitten de longblaasjes, die ook wel eens alveoli worden genoemd. Gaswisseling wordt ook wel respiratie genoemd.
Wat is de Ademprikkel?
De voornaamste ademprikkel die het ademhalingscentrum aanspoort, is dus het koolstofdioxidegehalte in het bloed. De tweede ademprikkel die het ademhalingscentrum aanspoort, is de pH in het bloed. Ons lichaam gebruikt zuurstof om voedingsstoffen te verbranden en energie te produceren.
Hoe heet de lucht die je uitademt?
De longen bevatten longblaasjes waar de gaswisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof vanuit de lucht opgenomen in het bloed en koolstofdioxide afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolzuurrijke lucht adem je weer uit.
Wat zit aan de binnenkant van de bronchiën?
De bronchiën zijn van binnen bekleed met een slijmvlies en kleine kraakbeenringen. Die zorgen ervoor dat de bronchiën open blijven staan, net als bij de luchtpijp. Glad spierweefsel in de bronchiën zorgt ervoor dat de bronchiën zich ontspannen bij inademing en weer uitstrekken bij uitademing.
Hoe onderzoek je Hypercapnie?
De volgende signalen wijzen op respiratoire uitputting met risico op hypercapnie: een hoge ademhalingsfrequentie (> 40-50/min) met een paradoxale ademhaling (waarbij het abdomen naar binnen beweegt tijdens inspiratie) of een alternerende ademhaling (waarbij thoracale en abdominale ademhalingen worden afgewisseld).
Hoe werkt de Ademhalingsprikkel?
Normaal gesproken voelt men een drang om te ademen (de ‘ademhalingsprikkel’) als na verloop van tijd de hoeveelheid kooldioxide in het bloed toeneemt. In vaktermen heet dit de toename van de PaCO2. Het kost na enige tijd moeite om de adem in te houden en uiteindelijk krijgt het ademhalingscentrum de overhand.
Hoe ontstaat de Ademprikkel?
De belangrijkste ademprikkel is het kwijtraken van overtollig koolzuur (CO2). Hoe werkt dit? Als CO2 boven een bepaalde waarde stijgt dan krijgen je receptoren een seintje dat er weer of meer geademd moet worden. Co2 is een restproduct van het proces waarbij vetten en koolhydraten uit ons voedsel worden afgebroken.
Welke stof zit in de lucht die je uitademt?
Ingeademde lucht bestaat voor bijna tachtig procent uit stikstof en bijna twintig procent aan zuurstof. In uitgeademde lucht zit dus nog zestien procent zuurstof. Wel is er vier procent koolstofdioxide aan toegevoegd.
Wat is Respiratie?
het ademen, ademhaling; 2. verademing, het uitrusten.