Inhoudsopgave
Hoe geef je feedback in het onderwijs?
Maak je feedback doelgericht. Geef feedback die verduidelijkt wat een goede prestatie is. Communiceer helder over de doelen en succescriteria die bij de opdracht horen. Door de succescriteria samen met de leerlingen op te stellen, begrijpen ze beter het nut van elke stap in het leerproces.
Hoe evalueren onderwijs?
Je kijkt waar een leerling staat als je hem leert kennen. Daarna hou je in de gaten of hij de leerstof opneemt, zodat je feedback kan geven en bijsturen, en ten slotte peil je of je leerling de leerstof beheerst. Daarom start evalueren altijd bij observeren.
Hoe geef je effectieve feedback?
Bekijk hieronder 5 handige tips voor het geven van effectieve feedback.
- Doel oriënterend. Het doel van feedback is om mensen informatie te geven over hun voortgang richting een bepaald doel.
- Transparantie en tastbaarheid.
- Actiegericht.
- Tijd en plaats gericht.
- Voortdurend.
Hoe kan je een les evalueren?
Evalueren gaat over zicht krijgen op de vraag hoever de leerlingen in hun ontwikkeling zijn en of ze de gestelde doelen (van de les) gehaald hebben. Daarnaast gaat het ook over hoe geleerd is en met welke motivatie dat gedaan is.
Hoe verloopt een evaluatiegesprek?
Tijdens een evaluatiegesprek maak je samen met je medewerker een eindbalans van de afgelopen periode. Tijdens dit gesprek bespreek je de actiepunten die je vastlegde tijdens functioneringsgesprekken. Evaluatiegesprekken zijn voor beide partijen vaak erg spannend.
Waarom breed evalueren?
Samengevat betekent breed evalueren dat je streeft naar positieve antwoorden op deze vragen: Bekijken we de leerling vanuit een waarderend perspectief en in zijn geheel? Focussen we op het in kaart brengen van competenties (meer dan kennis) in authentieke situaties? Hebben we evenredig oog voor proces én product?
Wat is regulatieve feedback?
Metacognitieve (of regulatieve) leeractiviteiten zijn die leeractiviteiten die studenten stellen om het eigen leerproces en het oplossen van problemen aan te sturen: een taak planmatig aanpakken, zichzelf toetsen en evalueren, feedback gebruiken om zichzelf te verbeteren.
Wat is procesgerichte feedback?
Procesgerichte feedback richt zich op het proces, bijvoorbeeld: ‘je hebt de woorden goed zingend gelezen! ‘ Procesgerichte feedback helpt een kind verder dan resultaatgerichte feedback. Bij procesgerichte feedback maak je een kind bewust van wat hij of zij zelf heeft gedaan om het resultaat te bereiken.
Wat zijn goede evaluatievragen?
Procesevaluatie: het Verloop
- Hoe verliep het proces? Was er voor de juiste aanpak gekozen? Wat ging er goed?
- Hoe verliep de communicatie? Intern en extern.
- Kon iedereen zijn afspraken nakomen?
- Waren er onverwachte gebeurtenissen? Hoe is hiermee omgegaan?
- Wat heb je nodig om het volgende keer beter te doen?