Inhoudsopgave
- 1 Hoe Coronavaccin toedienen?
- 2 Waar zetten ze de griepprik?
- 3 Heb je voorschrift nodig voor griepvaccin?
- 4 Hoe Thuisvaccinatie aanvragen?
- 5 Wat kost een griepprik bij de huisarts?
- 6 Wat is de griepprik voor mensen met bepaalde aandoeningen?
- 7 Wanneer is het tijd voor de griepprik?
- 8 Wanneer is de griepprik uitgewerkt?
Het Comirnaty (Pfizer) wordt intramusculair toegediend in de bovenarm (m. deltoïdeus). Als er niet in de bovenarm gevaccineerd kan worden, kan de vaccinatie in het bovenbeen worden toegediend (m. vastus lateralis).
Waar zetten ze de griepprik?
U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Zorg ervoor dat u kleding aandoet waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken. Woont u in een zorginstelling zoals een verpleeghuis? Dan hoeft u niet naar de huisarts, maar wordt de griepprik door de instelling aangeboden.
Welke Booster krijg ik?
De boostervaccinatie is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. U kunt niet zelf kiezen welk vaccin u krijgt. Heeft u de eerste vaccinaties met BioNTech/Pfizer of Moderna gehad? Dan krijgt u een van deze twee vaccins nu als booster.
Heb je voorschrift nodig voor griepvaccin?
Vanaf 1 oktober kan iedereen bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift. Wie behoort tot een risicogroep, zoals bepaald door de Hoge Gezondheidsraad en het RIZIV, krijgt het vaccin bovendien grotendeels terugbetaald.
Hoe Thuisvaccinatie aanvragen?
Wanneer en hoe kan je thuis gevaccineerd worden?
- Je huisarts zal je contacteren of contacteer zelf je huisarts.
- Krijg je een uitnodiging van het vaccinatiecentrum?
- Je huisarts zal afspraken maken met het vaccinatiecentrum om er voor jou een vaccin af te halen of te regelen dat een arts of verpleegkundige langskomt.
Hoe vaccin optrekken?
Via de optreknaald een kleine hoeveelheid vaccin optrekken in de toedieningsspuit (2), er zal een luchtbel zichtbaar zijn. Druk de zuiger vervolgens terug naar de beginpositie van de toedieningsspuit (3). Herhaal beweging (2) en (3) totdat er geen lucht meer zichtbaar is en trek 0,5 ml vaccin op in de toedieningsspuit.
Wat kost een griepprik bij de huisarts?
Dan kun je hiervoor contact opnemen met je huisarts. De huisartsassistente kan de griepprik dan voor je zetten. Je betaalt de kosten hiervoor (circa 25 euro) uit eigen portemonnee. Ook de GGD of een vaccinatiecentrum kan de prik voor je zetten.
Wat is de griepprik voor mensen met bepaalde aandoeningen?
De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.
Wanneer haal je de griepprik aan?
Waar en wanneer haal je de griepprik? De griep kondigt zich vaak al in december aan. De griepprik haal je daarom in oktober/november – zo heeft je lichaam voldoende tijd om antistoffen te maken. Wanneer je tot de risicogroep behoort, krijg je via de huisarts vanzelf een oproep (eventueel met datum/tijd).
Wanneer is het tijd voor de griepprik?
Tussen half oktober en half november is het tijd voor de griepprik. Als het goed is beschermt die je tegen het beruchte influenzavirus, een besmettelijke, vervelende ziekte met kans op ernstige complicaties. Wat zit er in die prik en voor wie is het nodig? Niet elke verkoudheid of wat we in de volksmond ‘griep’ noemen is influenza.
Wanneer is de griepprik uitgewerkt?
Krijg je de prik dus uiterlijk half november 2020 dan ben je op tijd voor de decembermaand. De griepprik werkt vervolgens een half jaar en zal dus uitgewerkt zijn tussen half april en half mei 2021.