Inhoudsopgave [hide]
Heeft een stichting publicatieplicht?
Het bestuur van de stichting moet de balans en de staat van baten en lasten ondertekenen. Volgens het wetsvoorstel uit 2008 houdt de publicatieplicht in dat stichtingen hun ‘jaarrekening’ binnen 8 dagen na het opmaken daarvan moeten openbaren.
Wat moet een stichting publiceren?
Deponeringsplicht voor de jaarrekening van een stichting Ook voor een stichting is een jaarrekening daarom interessant. Wanneer die winst nastreeft of maakt bij haar deelneming in het economische verkeer, drijft de stichting immers een onderneming. Daardoor is ze verplicht tot de aangifte van vennootschapsbelasting.
Heeft een stichting deponeringsplicht?
De deponeringsplicht blijft beperkt tot stichtingen en dan specifiek tot stichtingen die niet al uit anderen hoofde tot openbaarmaking van een jaarrekening of andere financiële informatie verplicht zijn, zoals commerciële stichtingen (stichtingen met een bepaalde omzet), bepaalde zorginstellingen en pensioenfondsen.
Wie tekent jaarrekening stichting?
Artikel 300 (voor stichtingen): het bestuur stelt de jaarrekening op en legt deze voor aan het orgaan dat volgens de statuten bevoegd is om de jaarrekening vast te stellen. Elke bestuurder en elk lid van het toezichthoudend orgaan (als dit orgaan statutair aanwezig moet zijn) ondertekent de jaarrekening.
Wie moet publiceren?
Deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ondernemers in bedrijfsklasse micro, klein en middelgroot kunnen alleen nog digitaal deponeren.
Wat moet er in een jaarverslag van een stichting staan?
Wat is een jaarverslag? In een jaarverslag leg je verantwoording af over het beleid dat je in het betreffende jaar heeft gevoerd. Het bevat een profiel van de stichting, een visie van het bestuur en cijfers die betrekking hebben op de organisatie. Het financiële deel van een jaarverslag wordt ‘jaarrekening’ genoemd.
Wat moet er gedeponeerd worden bij de KVK?
De jaarrekening dient uiterlijk 8 dagen na vaststelling bij KVK te zijn gedeponeerd. Wanneer deze niet op tijd is vastgesteld, dient er een voorlopige(*) jaarrekening te worden gedeponeerd. Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterste deponeerdatum dus 8 augustus (5 maanden + 2 maanden + 8 dagen).
Wie is verplicht een jaarrekening op te stellen?
Onder andere bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht. Zzp’ers hoeven dit niet. Wel moeten zij een jaarrekening maken voor hun administratie.