Inhoudsopgave
Welke windrichting het vaakst?
Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden. Als de wind meer uit het oosten of noorden zou komen, zou ons weer er veel anders uit zien. Rond de evenaar schijnt de zon recht op het aardoppervlak en wordt het aardoppervlak het meest opgewarmd.
Waar is de meeste wind?
De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. De herhalingstijd voor een storm is aan zee een stuk korter dan in het binnenland.
Waar waait het het meest in Nederland?
Windmolens en windparken vind je vooral op plekken waar het relatief hard waait en waar niet veel mensen wonen. Je vindt ze daarom vooral in grote haven- en industriegebieden. Hoe harder het waait, hoe beter, en daarom is de Noordzee de perfecte locatie voor windmolens.
Welke kant valt de meeste regen?
De westkant heeft vaak het meest te maken met regen en wind. De gevel en kozijnen aan de westkant van je huis hebben dus sneller kans op vochtproblemen. Op het noorden komt nooit de zon, hier is het vaak vochtig en donker. Op de zuidkant staat de meeste zon.
Wat zijn de verschillen tussen westelijke en westelijke winden?
Jaarlijks zijn er verschillen, maar de grote lijnen blijven dezelfde. Voor andere streken in België gelden soortgelijke waarden, al kunnen lokale effecten (bijvoorbeeld de ligging in een vallei) ook nog meespelen. Zuidelijke en westelijke winden hebben gemiddeld dus een hogere snelheid dan noordelijke en oostelijke winden.
Wat is de temperatuur van een oostenwind in Nederland?
In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig. De temperatuur ligt ’s nachts en soms ook overdag ruim onder het vriespunt. Bij veel wind spreken we over een schrale oostenwind en ligt de gevoelstemperatuur veel lager dan de luchttemperatuur.
Wat is de wind van de westenwind?
Bij een westenwind komt de wind uit het westen. De lucht verplaatst zich vanaf de Noordzee over ons land. Boven de zee heeft de lucht veel vocht kunnen opnemen. In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven de zee kouder dan boven land.