Inhoudsopgave
Welke vitamine kom je vaak tekort?
Vitaminetekorten komen in Nederland, mits je gezond eet en drinkt, niet vaak voor. Vitamines komen namelijk voor in eten en drinken. In sommige gevallen kan een tekort toch voorkomen. De meest voorkomende vitaminetekorten zijn vitamine D-tekort en vitamine b12-tekort.
Welke vitamine komen we in Nederland meestal tekort?
Vitamine D: Het meest voorkomende tekort in Nederland is dat van vitamine D. We krijgen deze vitamine vooral binnen door zonlicht, onze huid kan het namelijk zelf aanmaken. Een oudere huid doet dit echter minder goed. Ook als je heel weinig buitenkomt, of een donkere huid hebt, heb je kans op een tekort aan vitamine D.
Welke vitamine aanvullen?
Het Voedingscentrum adviseert deze groepen om extra vitamines te slikken:
- Foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden.
- Foliumzuur en vitamine D voor zwangere vrouwen.
- Vitamine B12 voor vegetariërs en veganisten.
- Vitamine D voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een donkere huid.
Hoe voorkom je tekort aan vitamines?
Door gevarieerd en bewust te eten kunnen vegetariërs grotendeels voorkomen dat ze bepaalde voedingsstoffen missen. Alleen vegetariërs die niet over de tijd beschikken om elke dag gevarieerde maaltijden klaar te maken lopen het risico op een tekort, en dan met name een tekort aan vitamine B12, vitamine D2, ijzer en/of calcium.
Wat is een tekort aan vitamine D?
Vitamine D -tekort. Een tekort aan vitamine D komt vooral voor bij ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Het belangrijkste symptoom is dat je botten zwakker worden, maar dat merk je natuurlijk pas na langere tijd. Hetzelfde geldt voor gevolgen als tandbederf en nierstenen.
Wat is Vitamine B3-tekort?
Daarnaast levert een tekort vaak een droge en schilferige huid of zelfs huidontstekingen op. Andere symptomen van dit tekort zijn vet haar, rode ogen en pijn rondom je mond en tong. Vitamine B3-tekort Een B3-tekort heeft weer energiegebrek tot gevolg.
Hoe weet je welke vitaminen je tekort komt?
Een bloedtest is een makkelijke en gebruikelijke manier om een vitaminetekort vast te stellen. Met behulp van een vitamine bloedonderzoek kun je onder andere ontdekken of je supplementen nodig hebt of aanpassingen nodig hebt in je dieet.
Welke vitamines werken samen?
De B-vitaminen hebben afzonderlijk van elkaar allerlei functies, maar samen hebben vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12 de belangrijke taak om energie uit voeding te halen. Een multivitamine bevat nog meer synergieën. De combinatie vitamine B2, koper en ijzer illustreert bijvoorbeeld een mooie 1+1=3 regel.