Inhoudsopgave
Welke klachten na baarmoederverwijdering?
Na de operatie kan er op korte termijn sprake zijn van een wondinfectie of een bloeding (inwendig of uitwendig). Bij koorts en/of buikpijn vindt dan ook aanvullend onderzoek plaats door de zaalarts of gynaecoloog. Op de langere termijn kunnen er in de buik verklevingen (adhesies) ontstaan. Dit kan voor buikpijn zorgen.
Hoelang rust na verwijderen baarmoeder?
De eerste tijd na de operatie hebben vrouwen vaak minder zin in vrijen. Wanneer bij de controle 6 weken na de operatie blijkt dat de wond in de schede goed genezen is, kunt u weer gemeenschap hebben. Vaak zal het de eerste keer wel wat onwennig zijn voor u beiden. De buik kan in het begin nog gevoelig zijn.
Hoe lang herstel na Baarmoederoperatie?
De baarmoedermond (cervix) wordt bij deze operatie altijd verwijderd. Meestal kunt u twee tot vier dagen na de opname weer naar huis. U moet rekening houden met een herstelperiode van zes weken waarin u niet zwaar mag tillen en waarschijnlijk niet kunt werken.
Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een baarmoeder verwijdering?
Bij een operatie via de schede of kijkbuis zal dit eerder richting de 4 weken zijn, bij een buiksnede duurt het herstel zeker 6 weken. Dat wil niet zeggen dat u tijdens uw herstel ‘niets’ mag. Over de opname en het verblijf in het ziekenhuis ontvangt u op de polikliniek de folder Kliniek Kliniek Gynaecologie.
Heb je veel pijn na baarmoederverwijdering?
Ook als de baarmoeder via de schede of laparoscopisch verwijderd is, zal de buik de eerste dagen pijnlijk zijn. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met de handen steunen, dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Hoe lang buikpijn na baarmoederverwijdering?
Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig. De hersteltijd kan tot veel langer duren (tot wel 6 maanden), dat betekent dat u ook heel lang kan voelen dat er een operatie heeft plaatsgevonden. Het herstel is verder afhankelijk van de zwaarte van de operatie en uw conditie.
Wat is oestrogeendominantie?
Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron. De reguliere geneeskunde doet hier echter niets mee en de meest gebruikte oplossing bij vrouwenklachten is dan ook de anticonceptiepil
Wat is een hysterectomie?
Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) is een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Tijdens de operatie wordt de gehele baarmoeder via de vagina of door een laparoscoop (kijkbuis) via een insnede in de buikwand verwijderd. Het herstel kan 6 weken of langer duren.
Wat is het bloedverlies na een hysterectomie?
Toch bloedverlies na een hysterectomie Meestal wordt niet alleen de baarmoeder, maar ook de baarmoederhals verwijderd. Er kan dan geen baarmoederhalskanker meer ontstaan dus je hoeft ook geen uitstrijkjes meer te laten maken. Er is een kleine kans dat daarbij de urineleiders beschadigd raken.
Hoe weet je of je in de overgang bent als je geen baarmoeder meer hebt?
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Is een verzakking zichtbaar?
Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder naar beneden gezakt in het bekken. Deze verzakking is te zien of te voelen als een uitpuiling van de baarmoedermond in de vagina.
Wat mag je niet doen na een baarmoederverwijdering?
Zolang u nog bloedverlies heeft via de vagina mag u geen tampons gebruiken, niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie. Douchen mag wel. Wij adviseren pas na 2 weken na de operatie auto te gaan rijden en korte stukjes te fietsen.
De buik is gevoelig voor emoties (denk maar aan verliefdheid of grote angst) en ook bij (onbewuste)spanningen kan dus buikpijn ontstaan. Als in deze gevallen de baarmoeder wordt verwijderd, blijkt dat de pijnklachten direct na de operatie meestal wel verminderen, maar binnen een paar maanden weer terugkeren.