Inhoudsopgave
Welke huidlaag komt niet overal voor?
De opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel hebben elk een duidelijke functie en werken samen. Overal op het lichaam bestaat de huid uit deze drie lagen, maar ze zijn niet op alle plaatsen even dik.
Welke huidlagen zijn er?
De huid is opgebouwd uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Deze 3 huidlagen bestaan weer uit meerdere lagen, met elk zijn eigen functie.
Hoe beschermt de epidermis ons tegen waterverlies?
Huidfunctie. Kou, warmte, waterverlies en straling: Als buitenste laag van de huid speelt de hoornlaag een sleutelrol bij de bescherming van het lichaam tegen de omgeving en het beperken van de hoeveelheid vochtverlies uit de opperhuid.
Hoe diep is de epidermis?
Nochtans is de opperhuid heel dun: de dikte varieert – afhankelijk van het lichaamsdeel – van een halve millimeter (op het ooglid bijvoorbeeld) tot 2 of 3 millimeter (op de voetzool of handpalm). De opperhuid wordt via diffusie vanuit de lederhuid voorzien van bloed en bevat dus zelf geen enkel bloedvat.
Hoe vaak wordt je huid vernieuwd?
Deze cellen worden steeds van binnenuit vernieuwd. De cellen die aan het oppervlakte komen sterven af en worden vervangen door nieuwe. Een gemiddeld mens verliest ongeveer 600.000 deeltjes van de huid om het uur. Dat komt neer op ongeveer een halve kilo per jaar!
Wat is dermis huid?
De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste laag wordt gevormd door de opperhuid: de epidermis. De middelste lag heet de lederhuid oftewel de dermis. De onderste laag het het onderhuidse bindweefsel oftewel de subcutis.
Waaruit bestaat de epidermis?
De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet, en bestaat uit twee delen: de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. De slijmlaag zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, die de cellen van de hoornlaag vervangen wanneer zij afsterven.
Hoe beschermt je huid je lichaam?
Pigment beschermt de huid tegen zonnebrandreacties en tegen zonbeschadiging, waardoor minder snel veroudering optreedt. Langerhans-cellen hebben een belangrijke functie in het afweersysteem en beschermen ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals contactallergenen, en tegen infecties.
Waar beschermt de huid ons tegen?
Bescherming tegen mechanische invloeden (druk, stoten, frictie). Bescherming tegen de werking van chemische substanties. Bescherming tegen invasie van micro-organismen (zoals bacteriën en virussen) door een dunne film of zuurmantel die de hoornlaag van de opperhuid afschermt.