Inhoudsopgave
Welke cellen maken myeline aan?
Oligodendrocyten maken myeline aan om de verbinding tussen zenuwcellen te beschermen. Ze zijn alleen aanwezig in het centrale zenuwstelsel. Schwanncellen maken ook myeline aan om de verbinding tussen zenuwcellen te beschermen alleen is dit type glia cel alleen aanwezig in het perifere zenuwstelsel.
Wat zijn gliacellen?
Gliacellen zijn cellen met een ondersteunende functie in de hersenen en worden ook wel steuncellen genoemd. Ze ruimen onder andere afgestorven zenuwcellen op en zorgen voor de stevigheid van de hersenen. De hersenen bevatten naar schatting negen keer zoveel gliacellen als zenuwcellen.
Welke soorten gliacellen zijn er?
Er zijn verschillende soorten gliacellen, zoals oligodendrocyten, astrocyten en microglia. De oligodendrocyten vormen de witte isolatielaag (myelineschede) rond de axonen. Deze laag van myeline verhoogt de snelheid en efficiëntie van de informatie-overdracht door de axonen.
Hoe wordt myeline gemaakt?
Hoe wordt myeline gemaakt? Myeline wordt gemaakt door speciale cellen die oligodendrocyten worden genoemd. Een oligodendrocyt lijkt een beetje op een octopus: hij draait zijn lange ’tentakels’ rond de zenuwdraden. Dit gaat door totdat veel laagjes van cellen een beschermende myelinelaag vormen.
Wat doen de neuronen en de gliacellen van het zenuwweefsel?
Zenuwweefsel of textus nervosus is het weefsel waaruit het zenuwstelsel is samengesteld. Het bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die de impulsen geleiden, en gliacellen die de geleiding ondersteunen en de zenuwcellen van voeding voorzien.
Welke soorten gliacellen kunnen we onderscheiden?
Er zijn verschillende soorten gliacellen:
- Microgliacellen (de macrofagen van het centraal zenuwstelsel, zijn van mesodermale afkomst)
- Macrogliacellen in het centrale zenuwstelsel: Astrocyten. Oligodendrocyten. Ependymocyten.
- Macrogliacellen in het perifere zenuwstelsel: Schwanncellen. Satellietcellen.