Wat zijn risicofactoren voor decubitus?

Wat zijn risicofactoren voor decubitus?

Verzwakte algemene conditie: Chronische of ernstige aandoeningen, kwaadaardige processen, infecties, ontoereikende voeding door een tekort aan proteïnen, vitaminen en zink, bloedarmoede, uitdroging, cachexie, etc. verhogen eveneens het risico van doorligwonden.

Welke voeding bij decubitus?

Voeding bij decubitus

  • Energie: Het genezen van een wond vergt veel energie. Daarom is de energiebehoefte van een cliënt met decubitus sterk verhoogd.
  • Eiwitten: Eiwitten zijn van groot belang! Eiwitten zorgen voor het opbouwen van huidweefsel en spieren.
  • Vocht.
  • Mogelijk vitamine C, arginine en zink.

Wie loopt het meest risico op decubitus?

Decubitus komt voor bij mensen die door ziekte, handicap of ongeval veel in bed liggen en/of in een (rol)stoel zitten. Jong en oud, dik of dun, iedereen kan decubitus krijgen. Patiënten met een verminderde activiteit en/of mobiliteit moeten steeds als risicopatiënt beschouwd worden.

Waar moet je opletten bij decubitus?

Verwijs dan altijd door naar een wondexpert.” Vooral bij patiënten met een hoge mate van decubitus speelt er vaak meer, zegt Emmy. “Soms kan een depressie decubitus bijvoorbeeld beïnvloeden. Als jij stress ervaart, worden je handen en voeten koud.

Wat te doen bij eiwittekort?

Je eiwitten aanvullen doe je simpel gezegd door er meer van te eten. Denk aan vlees, kaas, ei, zuivel, soja, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen. Het kan echter een flinke uitdaging zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen door voeding.

Hoe werkt de Nortonschaal?

De in 1962 gepubliceerde Nortonschaal omvat 5 items: algemeen lichamelijke toestand, geestelijke toestand, activiteit, mobiliteit en incontinentie (zie tabel 1). Elk item wordt op een vier-puntenschaal gescoord en de punten per item worden opgeteld. Een minimumscore bedraagt 5, een maximumscore 20.

Wat is de Nortonschaal?

Het doel van de Nortonschaal is het beoordelen van het risico voor het ontwikkeling van decubitus. Zij bestaat uit 5 items die betrekking hebben op de algemeen lichamelijke toestand, de geestelijke toestand, activiteit, mobiliteit en incontinentie.

Hoe kom je aan decubitus?

Decubitus ontstaat op plaatsen waar veel druk op de huid komt. Hierdoor worden de kleine bloedvaatjes dichtgedrukt en krijgt het weefsel niet voldoende zuurstof. De druk kan zowel langdurig als kort aanwezig zijn. Bij langdurig lage druk op de huid kan al decubitus ontstaan.

Wat observeer je bij decubitus?

Observeer de huid op niet-wegdrukbare roodheid. Risicoplaatsen zijn de drukpunten: stuit, zitbeenderen, hielen, ellebogen, schouders, achterhoofd, oren, heupen, knieën, enkels, wervelkolom.

Wat zijn de gevolgen van decubitus?

Een decubituswond is een serieus letsel en vormt een extra complicatie met mogelijk grote gevolgen. Het kan leiden tot ontstekingen, een longontsteking en contracturen/pijn in uw ledenmaten, omdat u vaak lang op bed moet liggen en een beperkte bewegingsvrijheid heeft.