Inhoudsopgave
Wat zijn de gevolgen van fysiek geweld?
Typische stresssymptomen die zich lichamelijk uiten zijn slapeloosheid, melancholie en apathie, concentratiestoornissen en gebrek aan initiatief. Fysiek kunnen slachtoffers van agressie en geweld last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten, trillen, transpireren, hartkloppingen en gespannenheid.
Wat te doen bij verbaal geweld?
Verbaal geweld valt nooit goed te praten. Schilder het niet af als iets dat voorbijgaat, onbelangrijk is of iets dat je zelf gezocht hebt. Wat jou erg kwetst, is misschien voor iemand anders of in een andere situatie niet kwetsend. Maar enkel jij weet het beste wat jou raakt.
Wat is fysiek geweld?
Onder lichamelijke (of fysieke) kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan (met vlakke hand of een voorwerp), schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.
Welke vorm van geweld zijn beschadigingen?
Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging (al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis). Er is altijd sprake van een machtsverschil tussen dader en slachtoffer.
Hoe om te gaan met verbale agressie?
Doe in alle gevallen het volgende:
- Blijf rustig.
- Blijf beleefd.
- Houd oogcontact.
- Behandel de ander met respect.
- Ga niet in discussie, maar zeg dat je ziet dat de ander boos is.
- Stel een grens aan het gedrag, wijs niet de persoon af.
- Roep hulp van je leidinggevende of de bewaking in als je denkt dat de situatie escaleert.
Hoe ga je om met een agressieve partner?
Zoek hulp. Ga naar je huisarts en bespreek de situatie. Hij/zij kan je doorverwijzen voor hulp. Bijvoorbeeld door Fier. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Fier via 088 – 20 80 000 of met Veilig Thuis, via 0800-2000.