Inhoudsopgave
Wat zijn anorganische verbindingen?
Anorganische verbindingen zijn verbindingen die geen koolstof-waterstofbinding in hun structuur hebben, en dus per definitie geen organische verbindingen zijn. Talrijke anorganische verbindingen maken deel uit van de Aardkorst, zoals metalen en mineralen. Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn water, ammoniak,
Welke organische verbindingen worden bestudeerd?
Organische verbindingen worden bestudeerd door het vakgebied van de organische chemie . Koolstofhoudende verbindingen die toch tot de anorganische verbindingen gerekend worden zijn bijvoorbeeld koolstofdioxide, carbonaten, cyaniden, cyanaten en thiocyanaten .
Wat is een organische verbinding?
Een organische verbinding of organische stof is een chemische verbinding die in ieder geval één koolstof -atoom bevat, en meestal meerdere koolstofatomen, die via een covalente binding aan elkaar zijn geschakeld tot een koolstofketen.
Waar zitten organische verbindingen in koolstof?
Naast koolstof bevatten organische verbindingen vrijwel altijd waterstofatomen. Uitzonderingen hierop vormen halogeen gesubstitueerde (met halogeen-atomen in plaats van waterstofatomen) koolstofverbindingen als tetrachloormethaan, tetrabroommethaan en hexachloorbenzeen. Ook zitten er vaak stikstof, zwavel en zuurstof in organische verbindingen.
Welke anorganische verbindingen maken deel uit van de aardkorst?
Talrijke anorganische verbindingen maken deel uit van de Aardkorst, zoals metalen en mineralen. Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn water, ammoniak, zwaveldioxide en natriumchloride.
Wat zijn anorganische koolstofverbindingen?
Koolstofdioxide en koolstofmonoxide zijn voorbeelden van een koolstofhoudende anorganische verbindingen: ze bezitten weliswaar een of meer koolstofatomen, maar geen koolstof-waterstofbinding. Andere voorbeelden van anorganische koolstofverbindingen zijn: carbonaten, carbiden, cyaniden, cyanaten en thiocyanaten.