Wat zegt de wet Breyne?

Wat zegt de wet Breyne?

De wet Breyne beschermt de toekomstige eigenaar tegen de insolvabiliteit van de onderneming. Hij garandeert hem volledige en correcte informatie, zonder onrechtmatig beding in het contract. De meeste bepalingen van de wet zijn dwingend (men kan er niet van afwijken).

Wat is normale bewoonbaarheid?

Onder ‘normale bewoonbaarheid’ wordt verstaan dat de koper op normale wijze in zijn nieuwe woning kan intrekken. Op dat moment wordt de woning als voltooid beschouwd. Zoals sommige wetten kent ook de wet-Breyne enkele mazen, waardoor aannemers de wet kunnen omzeilen.

Is een definitieve oplevering verplicht?

Dit is niet enkel een plicht voor de aannemer maar dit is ook zijn recht. De definitieve oplevering kan uitdrukkelijk geschieden, maar ook stilzwijgend. In de praktijk gebeurt de definitieve oplevering meestal op basis van een rondgang met bouwheer, architect en aannemer, en stelt met een proces-verbaal op.

Hoeveel tijd tussen voorlopige en definitieve oplevering?

De definitieve oplevering vindt (zeker in het kader van de Wet Breyne) ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering plaats, doorgaans opnieuw op uitnodiging van de aannemer.

Wie moet 10 jarige aansprakelijkheid afsluiten?

De wet van 31 mei 2017, ook de wet-Peeters genoemd, bepaalt dat volgende aannemers hun 10-jarige aansprakelijkheid verplicht moeten verzekeren: de aannemers die deelnemen aan de gesloten ruwbouw (wind-waterdicht) en aannemers wiens werken een invloed hebben op de stabiliteit of soliditeit van de woning, of op de …

Wat is een dubbele oplevering?

Bij de aankoop van een nieuwbouw appartement of huis geniet de koper een extra bescherming dankzij de ‘dubbele oplevering’. Die bestaat enerzijds uit de voorlopige oplevering, waarin de koper de kans krijgt om gebreken in het gebouw vast te stellen en anderzijds uit de definitieve oplevering (of eindoplevering).

Kan je een voorlopige oplevering weigeren?

Criteria voor de weigering De oplevering kan alleen geweigerd worden om ernstige en belangrijke redenen. Kleine gebreken, ook al zijn ze talrijk, kunnen en mogen de voorlopige oplevering niet in de weg staan. De financiële waarde van de aangevoerde bezwaren verhouden zich tot de totale waarde van het uitgevoerde werk.