Wat wordt er besproken tijdens een MDO?
Een MDO heeft tot doel: • de behandeldoelen, zorgdoelen en bijbehorende acties periodiek te toetsen en bij te stellen; • het uitwisselen van informatie over de patiënt en met de patiënt; • het vaststellen van het medisch beleid en de behandeldoelen en zorgdoelen met de patiënt en betrokken disciplines.
Wat is het doel van een MDO?
Het doel van het multidisciplinair overleg is om in een open dialoog de uitkomsten van het dossieronderzoek te bespreken en te zoeken naar potentiële verbeterinitiatieven om suboptimale cliëntenzorg te verbeteren. Bij het overleg nemen zoveel mogelijk disciplines deel die betrokken zijn bij de cliëntenzorg.
Wie zijn er aanwezig bij een MDO?
Multidisciplinair overleg is overleg van deskundigen uit verschillende beroepsgroepen, bijvoorbeeld een arts, een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Medisch en verpleegkundigen bepalen samen de diagnose en het behandelplan. Patiënten worden individueel besproken door een team van experts.
Hoe voer je een multidisciplinair overleg?
Ik geef je een paar tips hoe je kan zorgen dat je MDO efficiënt verloopt.
- Zorg zelf voor een goede voorbereiding. Het klinkt heel simpel, maar oh zo belangrijk.
- Zorg voor een goede structuur.
- Wijs een sterke voorzitter aan.
- Geef van tevoren aan hoelang het MDO duurt.
- Plan tijd in voor de voorbereiding en uitwerking.
Hoe een MDO organiseren?
De frequentie van het houden van een MDO staat niet vast. In overleg en zo nodig kan een overleg ingepland worden. Idealiter vindt het MDO bij ouderen met complexe problematiek minimaal 1 keer per jaar plaats, zo mogelijk elke 6 maanden of zo vaak als nodig (na acute verslechtering en specifieke problemen).
Waarom wordt een zorgleefplan opgesteld?
Het zorgleefplan, of ook wel ondersteuningsplan, helpt de cliënt zo te ondersteunen dat hij zijn leven (ondanks ziekte of beperking) zoveel mogelijk kan voortzetten zoals hij dat wil. De voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt zijn het uitgangspunt van het zorgleefplan.