Inhoudsopgave
Wat te doen bij Mucocele?
HOE WORDT EEN MUCOCELE BEHANDELD? Het is niet altijd nodig om te behandelen, soms gaan ze vanzelf weer weg. Een andere truc is met een biopteur (een klein ‘appelboortje’ van 2-3 mm doorsnede) de mucocele te openen, zodat het slijm er uit kan. Daarna gaat een deel van de mucoceles vanzelf weg.
Is een Mucocele gevaarlijk?
Een mucocele is een met slijm gevulde cyste net onder het oppervlak van uw mondslijmvlies. Verreweg de meeste mucoceles ontstaan aan het slijmvlies van de onderlip. Andere localisaties zijn de mondbodem, de onderzijde van de tong en het wangslijmvlies. Mucoceles komen veel voor en zijn volkomen goedaardig.
Hoe ontstaat een cyste in de mond?
Een cyste kan in principe overal in de mondholte voorkomen waar deze speekselkliertjes zitten, maar de onderlip is het vaakst aangedaan. Een cyste ontstaat meestal doordat de afvoergang van een speekselklier geblokkeerd raakt door een trauma of na een ontsteking. Het slijm hoopt zich op en er ontstaat een cyste.
Hoe lang blijft een Mucocele?
De mucokèle wordt verwijderd door er een sneetje omheen of overheen te maken en hem daarna voorzichtig uit te pellen. Kleine speekselkliertjes die er vlakbij liggen worden vaak mee verwijderd. Het wondje dat overblijft wordt met oplosbare hechtingen dicht gemaakt. Deze verdwijnen spontaan na ruim een week.
Wat kun je doen aan een verstopte speekselklier?
Een eenvoudige verstopping kan worden behandeld met pijnstillers en het stimuleren van de speekselproductie door bijvoorbeeld zure snoepjes te eten en door de klier te masseren. Bij een bacteriële ontsteking kan de behandeling worden aangevuld met antibiotica.
Hoe behandel je een cyste?
Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen.