Wat ontstaat bij verbranding scheikunde?

Wat ontstaat bij verbranding scheikunde?

Een verbranding is een complex geheel van voornamelijk exotherme chemische reacties tussen een brandstof en een oxidator (meestal zuurstofgas) waarbij warmte en licht ontstaat in de vorm van een vlam of een gloed. Verbranding kan zowel met vaste, vloeibare als gasvormige brandstoffen optreden.

Welke gassen ontstaan bij de verbranding van aardgas?

Bij de verbranding van aardgas komt naast energie ook kooldioxide en water vrij. Het omgekeerde proces is ook mogelijk. Uit kooldioxide en water kan methaan (‘aardgas’) worden gemaakt.

Hoe noemen we stoffen die ontstaan bij verbranding?

Reactieproducten van een verbrandingsreactie noemen we oxides. Dit zijn verbindingen met zuurstof. Voor een verbranding is zuurstof en een brandstof nodig.

Hoe verbranden gasvormige brandstoffen sneller dan andere brandstoffen?

De ene brandstof verbrand sneller als de andere. Gasvormige brandstoffen verbranden veel sneller als vloeibare brandstoffen, omdat gas gemakkelijk met zuurstof mengt en vloeibare brandstoffen eerst moeten verdampen. Als er een onvolledige verbranding plaats vind dan verbranden niet deeltjes. Er blijven onverbrande resten over.

Wat is de meest voorkomende verbranding?

De eenvoudigste verbranding is die van gasvormige brandstoffen. Zowel de brandstof als de oxidator (doorgaans zuurstof in lucht) zijn dan gasvormig, zodat ze goed mengen en homogeen reageren. Goed bekend is aardgas als brandstof. De meest voorkomende reactie bij deze verbranding is: CH 4 + 2 O 2 → CO 2 + 2 H 2 O.

Hoe ontstaat een onvolledige verbranding?

Als deze brandstoffen verbranden, komt er energie vrij in de vorm van warmte. Bij een volledige verbranding van fossiele brandstoffen ontstaat gassen, zoals koolstofdioxide en waterdamp. Een onvolledige verbranding zorgt tevens ook voor het gas koolstofmono-oxide, dat onwaarneembaar is en roet.