Wat moet je doen als je Rat stikt?

Wat moet je doen als je Rat stikt?

Verslikken

  1. Zet de rat op een rustig plekje en geef hem de tijd om het zelf op te lossen.
  2. Geef hen eventueel een kruikje als hij koud aanvoelt.
  3. Geef hen geen eten of drinken!
  4. Geef eventueel een drupje bisolvon om het slijm dunner te maken, niet meer dan een drupje en laat de rat het zelf oplikken!

Wat is de trachea?

[MLat. trachea, van Gr. tracheia (artèria) = lett.: ruwe luchtbuis = luchtpijp] luchtpijp.

Waar bevindt zich de trachea?

De luchtpijp (trachea) is de verbinding tussen de keelholte en de longen. Door de luchtpijp komt lucht de longen in.

Wat te doen bij verstikking volwassenen?

Dat doen we als volgt: laat het slachtoffer lichtjes naar voor buigen. Met de niet-dominante hand ondersteun je de borstkas, met de andere hand dien je korte krachtige slagen toe, tussen de schouderbladen. Na elke slag controleer je of het voorwerp is losgekomen.

Wat is de taak van de longblaasjes?

De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht.

Hoe lang is de luchtpijp?

Bij volwassenen is de luchtpijp een buis van zo’n 10-12 centimeter lang en 2-3 centimeter breed. Hij bestaat uit ongeveer twintig flexibele, maar stevige ‘ringen’ van kraakbeen waar steeds een halve centimeter tussen zit. Ze hebben de vorm van een C en zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door spier- en bindweefsel.

Wat zijn kwaadaardige aandoeningen dicht bij de luchtpijp?

Kwaadaardige aandoeningen dicht bij de luchtpijp (longkanker, slokdarmkanker, schildklierkanker) kunnen leiden tot een vernauwing van de luchtpijp. Dit gebeurt door druk op de luchtpijp of door ingroei van kwaadaardig weefsel in de luchtpijp.

Wat is een luchtpijpkanker?

Luchtpijpkanker is een zeldzame aandoening. Als de aandoening luchtpijpkanker beperkt is tot de luchtpijp, is de beste behandeling een luchtpijpoperatie. Kwaadaardige aandoeningen dicht bij de luchtpijp (longkanker, slokdarmkanker, schildklierkanker) kunnen leiden tot een vernauwing van de luchtpijp.