Inhoudsopgave
Wat moet een burgemeester kunnen?
De burgemeester moet zich kunnen verplaatsen in wat al deze mensen bezighoudt. En hij moet goed overweg kunnen met iedereen die hij ontmoet: of het nu de Koning is, of gewoon iemand uit de gemeente. De burgemeester moet betrouwbaar zijn, zodat de mensen veel vertrouwen in hem hebben.
Wat is de functie van de burgemeester?
De burgemeester let er verder op dat de gemeente goed samenwerkt met andere overheden. De bekendste taken van de burgemeesters liggen op het terrein van veiligheid. Zo is de burgemeester in zijn rol als ordebewaker verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde.
Wat zijn de belangrijkste taken van de gemeenteraad?
De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen: het vormen van de volksvertegenwoordiging, het stellen van kaders en het controleren van het college (burgemeester en wethouders samen).
Wat is de betekenis van burgemeester?
Burgemeester. Zie burgemeester (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van burgemeester. Een burgemeester is een bestuursfunctionaris op gemeentelijk niveau. Internationaal is er een verscheidenheid aan functies en macht die een burgemeester heeft.
Hoe wordt een burgemeester benoemd?
Benoemen burgemeester. Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.
Wanneer wordt de burgemeester gekozen in deelstaten?
In vrijwel alle deelstaten wordt de burgemeester direct door het volk gekozen. Zijn ambtstermijn duurt vier, vijf of zes jaar. Hij is niet alleen hoofd van de administratie maar ook van de gemeenteraad. De drie steden Berlijn, Hamburg en Bremen zijn deelstaten. De burgemeesters worden er door het deelstaatparlement en niet door het volk gekozen.
Hoe is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid?
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden. Hij mag openbare bijeenkomsten verbieden als er geen garantie voor de veiligheid is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.