Wat merk ik van nierschade?

Wat merk ik van nierschade?

Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.

Hoe krijg je nierschade?

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. We nemen de meest voorkomende oorzaken met je door.

Is suikerziekte slecht voor je nieren?

Personen met diabetes hebben een hoger risico op nierschade. Zij hebben immers te hoge suikerwaarden, en dat tast de bloedvaten van de nieren aan. Ook roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht beschadigen de bloedvaten van de nieren.

Hoe zorgt diabetes voor nierschade?

Te veel glucose in het bloed veroorzaakt schade aan de nierfilters, meestal na 10 tot 15 jaar. Bovendien gaat diabetes vaak samen met een hoge bloeddruk, waardoor ook de kleine aanvoerende bloedvaatjes in de nieren beschadigen. Een andere benaming voor nierschade veroorzaakt door diabetes is diabetische nefropathie.

Hoe krijg je een verminderde nierfunctie?

Gebruik géén ibuprofen , diclofenac of naproxen . Die kunnen nierschade erger maken. Bij ernstige nierschade kunt u kiezen voor dialyse, buikspoeling, een donornier of alleen behandeling van klachten met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Wat doet suiker met je nieren?

Niet teveel suiker… Deels worden ze door de nieren naar buiten gewerkt. Maar als de lading AGEs te hoog is, zoals bij mensen met diabetes die een te hoog bloedsuiker hebben, dan hopen ze zich op in de nieren en beginnen ze daar schade aan te richten waardoor de nieren snel verouderen.

Wat is nierschade door diabetes?

Nierschade door diabetes heet ook wel nefropathie. Deze stoffen heb je niet meer nodig en ze verlaten je lichaam via je urine. De stoffen die je wel nodig hebt, zoals glucose, eiwitten en mineralen, laten ze in je bloed zitten. Ook regelen je nieren hoeveel vocht je lichaam vasthoudt.

Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.

Hoe kun je diabetes type 2 omkeren?

Hoe kun je diabetes type 2 omkeren? Eet voldoende groente en fruit en ongezoete zuivel. Kies de volkoren variant van brood, rijst en pasta, eet dit in bescheiden porties. Eet één keer per week vis. Kies voor mager vlees en onverzadigde vetten in olijfolie, vloeibare margarine, ongezouten noten en zaden.

Wat doet diabetes met je nieren?

Personen met diabetes hebben een hoger risico op nierschade. Zij hebben immers te hoge suikerwaarden, en dat tast de bloedvaten van de nieren aan. Ook roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht beschadigen de bloedvaten van de nieren. Beginnende nierschade geeft meestal geen klachten.