Wat is Pseudohyperkaliemie?

Wat is Pseudohyperkaliëmie?

Een vals verhoogd kalium (pseudohyperkaliëmie) Bij hemolyse gaan de bloedcellen kapot en komt er kalium van binnen de cel vrij. Hierdoor is het kalium in het bloed van de bloedafname verhoogd, maar in het lichaam is de kaliumconcentratie normaal.

Wat is een hyperkaliëmie?

Te veel kalium in het bloed noemen we hyperkaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter. Een teveel aan kalium komt zelden voor bij gezonde personen. Het is vrijwel onmogelijk om via je eten of drinken te veel kalium in je lichaam te krijgen.

Wat is Hypokaliemie?

De hoeveelheid kalium in het lichaam wordt geregeld door de nieren. Bij een tekort of een teveel aan kalium kunnen er klachten ontstaan. Te weinig kalium in het bloed noemt men hypokaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.

Is hypoglykemie te laag?

Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.

Wat is hypoglycemia?

Er wordt dan wel gesproken van het onvermogen om hypo’s op te merken of te voelen aankomen. In het Engels: hypoglycemia unawareness. Het is heel lastig als iemand dit heeft. Het doet zich vooral voor in de groep mensen die worden behandeld met insuline om de bloedsuikers zo nauwkeurig mogelijk te regelen.

Hoe kan een hypo ontstaan bij mensen zonder diabetes?

Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel insuline spuit of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Meestal geeft vaak een naar gevoel.

Hoe herken je een hypo?

Hoe herken je een hypo? Hypo’s zijn te herkennen aan trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en bewusteloosheid. Mensen met diabetes hebben vaak zelf een meter om hun bloedsuikergehalte te meten. Heb je geen diabetes, maar vermoed je dat je last hebt van hypoglykemie?