Inhoudsopgave
Wat is lasterlijke aanklacht?
Misdrijf waarbij men bij de overheid schriftelijk tegen iemand een valse aanklacht indient of op schrift laat stellen, waardoor de eer of de goede naam van die persoon wordt aangetast.
Wat valt onder klachtdelict?
Een klachtdelict is een delict waarbij de verdachte pas vervolgd kan worden als het slachtoffer van het delict zelf heeft aangegeven strafrechtelijke vervolging te wensen. Als het slachtoffer zelf geen klacht wenst te doen, kan een ander dat ook niet doen.
Wat is het verschil tussen een aangifte en een klacht?
Een aangifte is iets anders dan een klacht(e). De wetgever heeft bepaald dat een zgn. klachtdelict slechts vervolgd kan worden als het slachtoffer dat wil, blijkend uit een formele klacht(2). Waar iedereen aangifte kan doen die getuige is van een strafbaar feit, kan alleen het slachtoffer een klacht indienen.
Wat is lasterlijke aantijging?
Wat is laster en eerroof precies? Dit wil zeggen dat er met kwaadwillig opzet bepaalde beschuldigingen of achterklap in het openbaar wordt rondverteld. Deze beschuldigingen of achterklap noemen worden aantijgingen genoemd. Deze aantijgingen kunnen de eer van een persoon krenken.
Is belaging een klachtmisdrijf?
Bovendien is belaging sinds 2016 geen klachtmisdrijf meer. Dat betekent dat het niet nodig is dat het slachtoffer zelf een klacht neerlegt opdat de dader vervolgd kan worden. Een goede zaak voor slachtoffers die zelf geen klacht willen indienen, maar wier veiligheid wel in het gedrang komt.
Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is gedaan?
In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo’n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.
Wat kan de politie zonder aangifte?
Strafrecht. U kunt alleen aangifte doen van een zaak die onder het strafrecht valt. Andere zaken kan de politie niet onderzoeken. U kunt bijvoorbeeld geen aangifte doen van een meningsverschil met uw ex-partner over de verdeling van uw spullen.