Wat is het verschil tussen complementaire zorg en alternatieve geneeswijzen?

Wat is het verschil tussen complementaire zorg en alternatieve geneeswijzen?

Het verschil Toch is het belangrijk onderscheid te maken tussen alternatieve en complementaire zorg. Daarbij zien we alternatieve zorg als zorg die de reguliere behandeling vervangt en complementaire zorg als aanvulling op je reguliere behandeling.

Wat valt er onder alternatieve behandelingen?

Alternatieve zorg of complementaire zorg zijn behandelingen waarvoor – nog – geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie. Artsen en andere zorgverleners kunnen alternatieve zorg bieden. Meestal naast reguliere zorg, maar soms ook in plaats van reguliere zorg.

Waarom alternatieve geneeswijzen verbieden?

In de samenleving verschillen de meningen over alternatieve geneeswijzen sterk. Tegenstanders hechten veel waarde aan de bewezen effectiviteit en veiligheid van de gezondheidszorg. Van veel alternatieve zorg zou volgens hen geen overtuigend bewijs zijn dat het werkt (Renckens, 2001).

Waarom is complementaire zorg belangrijk?

Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast richt complementaire zorg zich vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort; De zorg is niet klachtgericht maar gezondheidgericht.

Wat is het verschil tussen complementaire zorg en alternatieve geneeswijzen Waarom is het belangrijk hier een onderscheid in te maken?

Wat is het verschil met alternatieve geneeswijzen? Daar waar de complementaire geneeswijzen een aanvulling zijn op de reguliere geneeswijzen en samenwerken met reguliere artsen en therapeuten, bieden de alternatieve geneeswijzen een alternatief op de reguliere geneeswijzen.

Wat zijn complementaire geneeswijzen?

Complementaire behandelingen zijn niet-medische behandelingen die als aanvulling op de medische standaardbehandeling worden gebruikt om symptomen van de ziekte of bijwerkingen van de behandeling op te vangen en de levenskwaliteit te verhogen.

Wat is de legitimering van complementaire zorg?

De legitimering van complementaire zorg ligt zowel in de context van de zorg als bij de zorgvrager zelf. De verpleegkundige complementaire zorg neemt binnen de grenzen van haar deskundigheid en bekwaamheid de verantwoordelijkheid voor het totale zorgproces aan zorgvragers en hun naasten.

Wat is de definitie van complementaire zorg?

Complementair betekent aanvullend. Patiënten kiezen er vooral op eigen initiatief voor, maar steeds vaker bieden ook ziekenhuizen het aan als aanvulling op de gangbare zorg: hypnotherapie bij buikklachten, muziek bij operaties, mindfulness bij depressie.