Wat is het nut van een vliegwiel?

Wat is het nut van een vliegwiel?

Een vliegwiel zorgt ervoor dat de motor gelijkmatiger draait. Een verbrandingsmotor levert kracht op de krukas op het moment dat er een ontbranding in de cilinder plaatsvindt; dan ‘stoot’ de krukas van de motor weer iets vooruit. Dit gebeurt elke rotatie van de krukas twee keer.

Waarom vliegwiel vervangen?

Een vliegwiel wordt vervangen wanneer het dusdanig is beschadigd en het niet te reviseren valt. Dit geldt enkel voor enkele massa vliegwielen en de lichtgewicht vliegwielen. Een dubbel massa vliegwiel kan niet gerepareerd worden en wordt dus altijd vervangen.

Hoe zwaar moet een vliegwiel zijn van een hometrainer?

Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Een vliegwiel van ongeveer 10 tot 15 kilo is voldoende voor een hometrainer voor thuis.

Hoe zwaar moet een vliegwiel zijn van een crosstrainer?

Vraag: Is een zwaar vliegwiel altijd beter? Antwoord: Nee dat is niet altijd het geval. Wel kun je aan het gewicht van een crosstrainer zien van welke kwaliteit metalen het is gemaakt. Een crosstrainer van 100KG zal in de regel van een betere kwaliteit zijn dan één van 45KG.

Wat is de functie van een Tweemassa vliegwiel?

Wat is het? Een tweemassavliegwiel is een vliegwiel, dat uit twee gedeelten bestaat, die door veren met elkaar zijn verbonden. Een gewoon vliegwiel bestaat uit één brok staal. Het zorgt ervoor, dat de krukas tussen de opeenvolgende arbeidsslagen in zoveel mogelijk dezelfde omwentelingssnelheid handhaaft.

Hoe zwaar moet een vliegwiel zijn?

150 KG zijn de betere maar vaak ook duurdere crosstrainers. Stabiliteit is erg belangrijk, een goede crosser mag niet wiebelen. Zware constructie’s zorgen vaak voor een stabiele crosstrainer en zegt wat over de kwaliteit ervan. Het vliegwiel is een verhaal apart.

Hoeveel kilo vliegwiel spinningfiets?

Vliegwielen wegen over het algemeen 15 kilo of meer. Een zwaar vliegwiel geeft ook stabiliteit aan de spinningfiets. Omdat je flink veel trapt, zorgt het extra gewicht ervoor dat de fiets niet gaat hobbelen.