Wat is een puncher wielrennen?

Puncheur, of puncher in het Engels, is een term uit het wielerjargon die een wegrenner beschrijft die snel en krachtig korte hellingen kan opsprinten.

Hoe wordt een wegwedstrijd voor wielrenners ook genoemd?

De bekendste wielerwedstrijd is de Tour de France. Net als de Giro en de Vuelta is dit een meerdaagse wedstrijd die drie weken duurt. Deelnemen aan zo’n langdurige wedstrijd vraagt veel training en duurvermogen van een renner. Vandaar dat de renners veel energie binnen moeten krijgen middels voeding.

Wat is een Plakbidon?

bidon collé of plakbidon: een wielrenner die een bidon aanpakt vanuit de ploegleidersauto maar de bidon langer dan nodig vasthoudt en zich door de auto laat meevoeren.

Welke soorten wielrenners zijn er?

Er zijn verschillende soorten wielrenners: zo kennen we de wegwielrenner, de baanwielrenner, de cyclocrosser of veldrijder, de mountainbiker en de BMX-rijder. Een wielrenner rijdt op een fiets die geschikt is voor categorie waarin hij uitkomt, een baanrenner zal bijvoorbeeld een baanfiets gebruiken.

Welke soorten wielersport zijn er?

De verschillende takken van de wielersport zijn: Olympisch (onderdeel van de Olympische Zomerspelen): Baanwielrennen. BMX….Niet-olympisch:

• Veldrijden.
  • Cyclobal.
  • Kunstfietsen.
  • Trial.
  • Tandemfietsen (tot 1994 onderdeel van het WK baanwielrennen)
  • Eenwieleren (geen onderdeel van de UCI)
  • Ligfietsen (geen onderdeel van de UCI)

Wat is barrage wielrennen?

barrage maken: fenomeen dat betekent dat de afstand tussen peloton en volgauto’s achter de kopgroep te klein is geworden, en de volgauto’s even aan de kant moeten om vervolgens weer hun plaats in de karavaan achter het peloton in te nemen.

Hoelang bestaat wielrennen?

De eerste wielerwedstrijd vond plaats op 31 mei 1868 in het Parc de Saint-Cloud in Parijs, over een afstand van 1200 meter. De wedstrijd werd gewonnen door de Brit James Moore. Hij reed de wedstrijd op een fiets met rubberen banden. De eerste wedstrijd op Belgische bodem werd verreden in Gent op 11 april 1869.

Wat betekent linkeballen?

Linkeballen – profiteren van de inspanning van andere wielrenners, door bijvoorbeeld zelf weinig of geen kopwerk te doen. Pejoratief slang.

Wat is Mongolenwaaier?

groep geloste renners; waaier van renners die de slag hebben gemist. Men rijdt volgens ongeschreven wetten: iedereen lost braaf af, tempoversnellers worden op hun rechten en plichten gewezen. De term werd bedacht door renner Gerrie Knetemann.