Wat is een PICC-lijn?
Het voordeel van een PICC-lijn is dat er niet steeds een bloedvat aangeprikt hoeft te worden. Een ander voordeel van een PICC-lijn is dat de medicijnen toegediend kunnen worden in een groot bloedvat. Hierdoor ontstaat nauwelijks irritatie aan de binnenkant van het bloedvat. Een PICC-lijn kan tot ongeveer twaalf maanden blijven zitten.
Hoe moet u de PICC-lijn verzorgen?
De verpleegkundige legt u, voordat u naar huis gaat, uit hoe u de PICC-lijn kunt verzorgen: De PICC-lijn mag direct na het inbrengen gebruikt worden. De PICC-lijn moet één keer per week worden doorgespoten en de plakpleisters moeten worden vervangen. Hiervoor krijgt u een afspraak mee voor op de Dagbehandeling.
Waar wordt de PICC-lijn ingebracht?
Op de afdeling Radiologie wordt de PICC-lijn onder echo geleide ingebracht in een ader in de elleboogplooi of net daarboven. De tip van de katheter wordt geplaatst in een omgeving met snelle stroming van het bloed, dichtbij het hart, zodat de ingespoten medicatie zich beter met het bloed vermengt.
PICC-lijn (centraal infuus)u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde. Een PICC-lijn is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader in de borstkas, net boven het hart.
Waarom krijg je een picc-lijn?
De PICC-lijn voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten door veelvoudig inbrengen van infuusnaalden en behandeling. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
Hoe wordt een picc-lijn geplaatst?
PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas. Het uiteinde ligt dan net boven het hart.