Inhoudsopgave
Wat is een normale nekplooimeting?
De dikte van de nekplooi leert ons of er een verhoogd risico is op een afwijking bij de baby: Een normale nekplooi (< 3 mm) maakt het risico op een afwijking bij de baby een stuk kleiner. Een verdikte nekplooi (> 3 mm) wil niet noodzakelijk zeggen dat de baby een afwijking heeft.
Wat is een verdikte nekplooi?
De plooi die op de echo wordt gezien is niet een echte plooi in de huid maar een tijdelijke ophoping van vocht onder de huid die bij elke foetus kan worden aangetoond. Een verdikte nekplooi (meer dan 3 mm) op de echo kan duiden op een chromosoomafwijking, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is.
Hoe betrouwbaar is de vlokkentest?
De uitslag De betrouwbaarheid van de vlokkentest is hoog. De cellen in het vlokkenweefsel hebben in 98 tot 99% van de gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling als de cellen van het ongeboren kind. Deze cellen kunnen we onderzoeken op afwijkingen van de chromosomen.
Hoe vaak komt verdikte nekplooi voor?
Bij 5 procent van de foetussen ziet men een verdikte nekplooi. Het risico op chromosoomafwijkingen en andere afwijkingen is bij deze groep verhoogd. De meerderheid van de foetussen met een verdikte nekplooi, blijken bij geboorte toch baby’s zonder afwijkingen te zijn.
Wat gebeurd en met een nekplooimeting?
Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 12 weken kan een test worden verricht om het risico op chromosoomafwijkingen, zoals het syndroom van Down, te berekenen. Deze test wordt de nekplooimeting genoemd. Ze gebeurt aan de hand van een echo en een bloedafnamet.
Waarom geen NIPT bij verdikte nekplooi?
Als er sprake is van een echoscopisch vastgestelde verdikte nekplooi ( NT Nekplooimeting ≥ 3.5 mm) bij de foetus, komt de zwangere niet in aanmerking voor de NIPT. Bij structurele afwijkingen kan er sprake zijn van allerlei chromosoomafwijkingen, (veel) meer dus dan down-, edwards- of patausyndroom.
Welke afwijkingen vlokkentest?
Met de vlokkentest kan onderzocht worden of je baby aangeboren afwijkingen heeft. Zo kan deze test uitwijzen of je ongeboren kindje een chromosoomafwijking of een stofwisselingsstoornis heeft. Op deze manier kan onder andere een verhoogde kans op het syndroom van Down worden bepaald.
Wat zijn de kansen op Downsyndroom bij een zwangerschapsduur van 12 weken?
In de zwangerschap is niet te voorspellen hoe ernstig de verschijnselen van downsyndroom bij het kind zullen zijn. Er is een verhoogde kans op een (late) miskraam. Na 12 weken zwangerschap is deze kans ca 30% en na 16 weken is deze kans ca 20%.