Wat is een DNR-code?
Een DNR-code in het medisch dossier geeft aan welke behandelingen een patiënt wel of niet (nog) zal ondergaan. DNR is kort voor ‘do no resuscitate’/’do not reanimate’ (‘niet reanimeren’), maar doelt ook op beslissingen rond beperking van behandelingen, zoals bijvoorbeeld over nierdialyse of sondevoeding.
Wat is therapeutische hardnekkigheid?
Therapeutische hardnekkigheid (stervensverlenging) Men spreekt van therapeutische hardnekkigheid wanneer men in een zinloos geworden behandeling blijft volharden. De behandeling is helemaal niet in verhouding met het verwachte resultaat voor de patiënt.
Wat is DNR code 3?
code 3: ’therapie afbouwen’ met opnieuw vermelding van de behandelingen die dienen gestopt te worden. De afbouw van therapieën ligt bijzonder gevoelig omdat het stervensproces van de patiënt hierdoor kan bespoedigd worden, zeker als er een ‘sedatie’ aan toegevoegd wordt om het comfort te vrijwaren.
Wie beslist over wel of niet-reanimeren?
De arts heeft de verantwoordelijkheid en de kennis om een goede medische behandeling te geven. Hij kan inschatten of een reanimatie zinvol is of niet. Bij het nemen van een besluit over reanimatie weegt de visie van de arts dus zwaar.
Hoe lang mag je gereanimeerd worden?
Na 6 minuten zonder borstcompressies, beademingen en aangesloten AED zal de schade al ernstig zijn, uitzonderingen daargelaten.
DNR staat voor ‘Do Not Reanimate/Resuscitate’ of ‘Reanimeer niet’. De DNR-code is een code voor therapiebeperking. Aan de hand van DNR-codes wordt het beleid rond reanimatie, het niet starten en/of het staken van bepaalde behandelingen uitgedrukt.
Wat is DNR-code 2?
DNR2: bepaalde behandelingen worden niet meer opgestart, bijvoorbeeld kunstmatige beademing of een opname op intensieve zorg. DNR3: bepaalde behandelingen worden stopgezet. Een DNR2- of DNR3-code wordt vastgelegd in overleg met en soms ook op vraag van de patiënt of zijn familie.