Inhoudsopgave
Wat is de wet marktordening gezondheidszorg?
De Wmg moet zorgen voor meer gereguleerde marktwerking in de zorg. Het doel van de Wmg is te komen tot een doelmatig en doeltreffend zorgstelsel en beheersing van zorgkosten. Ook moet de wet de positie van de consument beschermen en bevorderen.
Welk bekostigingsmodel wordt in 2021 gehanteerd bij gespecialiseerde GGZ?
Per 2022 werken we in de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg met een nieuwe bekostiging: het zorgprestatiemodel. De zorgprestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en zijn herkenbaar en controleerbaar voor de patiënt.
Hoe werkt Zorgprestatiemodel?
Het zorgprestatiemodel is een model voor prestatiebekostiging. De ‘prestaties’ bepalen welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. Een prestatie is in het nieuwe model bijvoorbeeld een consult. Of een overnachting in de kliniek.
Wie bepaalt de tarieven in de zorg?
Zorgverzekeraars en zorgkantoren leggen in contracten met zorgaanbieders vast welke zorg er geleverd wordt, tegen welke kwaliteit en welk tarief. De NZa helpt hieraan mee door omschrijvingen van de behandelingen (prestaties) vast te stellen. Voor bepaalde behandelingen gelden maximumtarieven.
Wie zitten in Gezondheidsraad?
De Gezondheidsraad telt een voorzitter, een vicevoorzitter en circa honderd benoemde leden. Elk lid wordt gevraagd op persoonlijke titel en vanwege zijn of haar bijzondere deskundigheid op een bepaald terrein. Raadsleden worden benoemd door de Kroon. Hun lidmaatschap loopt vier jaar en kan worden verlengd.
Wie zit er in de Gezondheidsraad?
Samenstelling van de raad
- 1 Voorzitter, man (deeltijd)
- 1 Vicevoorzitter, vrouw (deeltijd)
- Presidiumcommissie, 12 leden van wie 6 vrouw.
- Leden van de Gezondheidsraad, 113 leden van wie 37 vrouw.
- 2 Beraadsgroepen, 37 leden van wie 12 vrouw.
- 10 Vaste commissies, 97 leden van wie 39 vrouw.