Wat is de werking van insuline?
Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt door het menselijk lichaam in de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. De werking van insuline is meervoudig: zo heeft het een rol in het metabolisme, maar heeft het ook anabole en anti-katabole werkingen. Dit betekent dat het spiergroei kan bevorderen en spierafbraak kan tegengaan.
Hoe spuit je insuline in de huid?
Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.
Kan je insuline injecteren in bil of been?
Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been. Maar heb je overgewicht, of juist te weinig vet op de aanbevolen plaats, dan zal je behandelaar misschien een andere injectieplaats adviseren.
Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?
Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.
Waarom teveel en te vaak insuline in je bloed?
Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling.
Wat is een insulineproductie?
Insuline; het vetopslag- en vetvastzet hormoon. Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling.