Wat is de Weefselvloeistof?

Wat is de Weefselvloeistof?

vloeistof die uit de bloedbaan treedt en zich in de weefselspleten bevindt, bestaande uit bloedplasma (met veel minder eiwitten en glucose) en witte bloedlichaampjes. In de weefsels worden zuurstof en voedingsstoffen afgegeven en afvalstoffen opgenomen. Komt daarna terug in bloedbaan of lymfevaten.

Wat is Filtratiedruk in de capillairen?

Filtratie: het bloed wordt uit het haarvat geperst (door de endothele wand). Aan het begin van het haarvat is de filtratiedruk hoger dan aan het einde van het haarvat.

Wat is een lymfevocht?

Lymfevaten zijn kanalen gevuld met lymfevocht uit de weefsels. Dat lymfevocht is een kleurloze vloeistof, het resultaat van een bloedfiltering, die het door het lichaam aangemaakte afval vervoert. In het lymfevocht zitten ook witte bloedlichaampjes.

Wat is lymfe en wat is Weefselvloeistof?

Weefselvloeistof is vocht dat door de haarvaten wordt geperst, het omliggende weefsel in. Een deel keert terug naar de bloedbaan een deel wordt afgevoerd via een vatensysteem, de lymfevaten. Lymfe is de vloeistof in dat afvoersysteem. Toegevoegd na 3 minuten: Simpel gezegd: weefselvloeistof in de lymfebaan = lymfe.

Waar wordt lymfe aan het bloedvatenstelsel afgegeven?

Stelsel. Lymfevaten gaan over in lymfebanen die uiteindelijk samenkomen in lymfeklieren, deze zijn vooral gelegen in de hals, in de buikholte, aan het sleutelbeen, onder de oksels en in de liezen. Vervolgens komt alle lymfevocht via twee grote verzamelvaten achter het sleutelbeen in de bovenste holle ader terecht.

Wat is Filtratiedruk?

in de nieren: verschil tussen de colloïd-osmotische druk van de eiwitten in het plasma en de bloeddruk. De grootte hiervan bepaalt de hoeveelheid filtraat. De energie wordt geleverd door de bloeddruk.

Wat is de colloïd-osmotische waarde?

Colloïd-osmotische druk Is het drukverschil dat tussen twee eiwitoplossingen (binnen- en buiten het bloedvat) van verschillende concentraties ontstaat ten gevolge van osmose. De vaatwand is wel doorlaatbaar voor water maar niet voor grote moleculen zoals eiwitten.