Wat is de bevruchting van de vijgenboom?
De bevruchting van de vijgenboom geschiedt door symbiose met de gewone vijgenwesp (Blastophaga psenes), die zowel zichzelf als de vijg voortplant. Een bevruchte vrouwelijke wesp betreedt de vijg door een opening in de opening (ostiole), bevrucht vrouwelijke vijgenbloemen met stuifmeel en legt haar eieren in deze bloemen, waarna ze sterft.
Hoe te stekken vijgenboom?
Een vijgenboom is gemakkelijk te stekken door een- of tweejarige takjes zonder bloemen of vruchten van ongeveer vijfentwintig centimeter enkele dagen in een glas water te zetten. Wanneer er wortels verschijnen, plant men de takjes bij een temperatuur van 20 °C in goede potgrond met 1/3 klei.
Wat is een vijgenboom?
De vijg ( ficus carcia ) is een ideale plant voor onze eetbare tuin. De vijgenboom is van origine een plant uit het middellandse zee gebied, net als de olijf, maar inmiddels volledig ingeburgerd in ons kikkerlandje.
De vijg is een wijd vertakte struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, Een vijgenboom is gemakkelijk te stekken door een- of tweejarige takjes zonder bloemen of vruchten van ongeveer vijfentwintig centimeter enkele dagen in een glas water te zetten.
Hoe Plant je vijgenboom tegen een muur?
Ideaal is om de plant tegen een muur of een schuur te planten. Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp.
Wanneer kun je snoeien van vijgenboom?
Snoeien van de vijgenboom Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg.