Wat is buiktyfus?

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.

Hoe heet de longafdeling in het ziekenhuis?

De longafdeling houdt zich bezig met longaandoeningen zoals astma, COPD, klaplong of longembolie.

Is buiktyfus dodelijk?

Zonder behandeling verloopt de aandoening in 10-25% van alle gevallen dodelijk ten gevolge van complicaties. Met behandeling sterft minder dan 1% van de (westerse) patiënten.

Hoe lang duurt buiktyfus?

De ziekte heeft een incubatietijd van 10-21 dagen en duurt enige weken. Er bestaan asymptomatische dragers, die de bacterie in de galwegen of plaques van Peyer meedragen zonder daar zelf ziek van te worden, maar die wel in staat zijn anderen ermee te besmetten.

Waarom longgeneeskunde?

‘Hoewel longgeneeskunde een verdieping is van interne geneeskunde, is het toch een heel breed vak. Zo is het een beschouwend specialisme, maar ook praktisch: denk aan het verrichten van een pleurapunctie, thoracoscopie of een bronchoscopie. Een ander kenmerk is dat de longarts zowel chronische als acute zorg levert.

Hoe lang werkt buiktyfus vaccinatie?

Het effect van de injectie houdt ongeveer 3 jaar aan. Bescherming ontstaat 2 weken na de injectie. De bescherming is niet honderd procent. Eén tot twee op de vier mensen krijgt toch buiktyfus.

Wat is een cholerastempel?

Een cholerastempel is een stempel in uw vaccinatieboekje en voorkomt dat u bij de grensposten problemen krijgt, zoals een verplichting om u daar te laten vaccineren tegen cholera met alle risico’s en kosten van dien. Een cholerastempel is zes maanden ”geldig”, omdat ook het vaccin tegen cholera zes maanden geldig is.

Wat kun je doen tegen buiktyfus?

Buiktyfus wordt (bijna) altijd behandeld met antibiotica, oraal of zo nodig intraveneus. De keuze van het middel is afhankelijk van het resistentiepatroon….In Nederland wordt behandeld met:

  1. ciprofloxacin (of een ander fluorchinolon);
  2. cotrimoxazol; amoxicilline;
  3. een derde generatie cefalosporine.